Dania FIT/ Dania główne/ Przekąski i dodatki/ Wegetariańskie

Placki ze szpinakiem

Placki ze szpinakiem to świetny pomysł na kolację lub lunch do pracy.

Kremowa ricotta idealnie pasuje do szpinaku i odrobiny gałki muszkatołowej – koniecznie spróbujcie, jeżeli do tych placuszków zjecie pyszną sałatkę np. z pomidora i grillowanej cukinii to gwarantuję Wam, że brzuch podziękuje za taki zdrowy i sycący posiłek 🙂

Smacznego.

Placki ze szpinakiem

Drukuj przepis
Porcje: 4 Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

  • 200 g świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g ricotty
  • 50 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • olej roślinny do smażenia

Wykonanie

1

Szpinak myjemy i osuszamy - jeżeli używacie małych liści nie musicie go siekać, ale w przypadku długich i dużych należy je z grubsza pokroić.

2

Czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach.

3

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać szpinak i czosnek oraz odrobinę soli - zblanszować.

4

Kiedy liście szpinaku już zwiędną wyłączyć ogień i przełożyć szpinak na sitko - należy pozbyć się nadmiaru wody.

5

W tym czasie w misce wymieszać ricottę z żółtkami jajek i mąką.

6

Białka ubić w oddzielnym naczyniu na sztywną pianę.

7

Do masy żółtkowo-serowej dodać odciśnięty szpinak, wymieszać - na koniec dodać szczyptę gałki muszkatołowej, szczyptę pieprzu oraz dużą szczyptę soli i sodę oczyszczoną - całość dokładnie wymieszać.

8

Kolej na ubite białka - delikatnie wmieszać je w masę na placki.

9

Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki z dwóch stron na dość małym ogniu, ponieważ jeżeli płomień będzie za duży placki spalą się, ale w środku nadal będą surowe (są bardzo puszyste i muszą "dojść" w środku). Smażyć 2 minuty z każdej strony.

10

Gotowe placuszki zdjąć z patelni i można już zajadać 🙂

placki ze szpinakiem

 

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz