Desery i ciasta/ Dla dzieci/ Przekąski i dodatki

Placki z truskawkami

placki z truskawkami

Kto ma ochotę na placki z truskawkami? 🙂

Danie idealne na ciepłe dni – polecam.

Placki z truskawkami

Drukuj przepis
Porcje: 4 Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka (płaska) sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
  • 300 g truskawek
  • masło klarowane (2 łyżki) do smażenia
  • do podania: cukier puder

Wykonanie

1

Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i podzielić na trzy części - jedną pokroić w plasterki, drugą zblendować, a trzecią pokroić wg uznania - będzie do ozdoby 🙂

2

Do miski dodać wszystkie płynne składniki (bez masła) tj. jajka, jogurt, zblendowane truskawki, ekstrakt waniliowy i dokładnie całość wymieszać.

3

Następnie do płynnej masy dodać mąkę, proszek, sodę, cukier puder oraz szczyptę soli - całość dokładnie wymieszać.

4

Na koniec dodać rozpuszczone masło i ponownie wymieszać.

5

Rozgrzać patelnię i rozpuścić na niej łyżkę masła klarowanego.

6

Smażyć placuszki - na jeden placek należy użyć jedną pełną łyżkę masy (lub dwie - jeżeli wolicie większe). Placuszki smażymy około 3 minut - pod koniec smażenia na każdym placku ułożyć 1-2 plasterki truskawek i dopiero przewrócić na drugą stronę - smażyć do uzyskania złotego koloru.

7

Gotowe placuszki posypać cukrem pudrem - zajadać 🙂

placki
placki z truskawkami

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz