Dania FIT/ Przekąski i dodatki

Placki z kimchi

placki z kimchi

Dziś placuszki z wykorzystaniem mojej ukochanej kapusty kimchi 🙂 przepis znajdziecie na stronie.

Nie żałujcie szczypiorku – pasuje tu idealnie 🙂

Smacznego!

Placki z kimchi

Drukuj przepis
Porcje: 3-4 Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1,5 szklanki drobno posiekanej kapusty kimchi (przepis znajdziecie na stronie)
  • ½ szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki soku z kapusty kimchi
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka białego sezamu
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1-2 cm imbiru startego na tarce o małych oczkach
  • szczypta soli
  • olej do smażenia np. rzepakowy lub ryżowy
  • sos do placków: 1 cm świeżego imbiru startego na tarce, 1 łyżka ciemnego sosu sojowego, 1 łyżka jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka oleju sezamowego, ½ łyżeczki srirachy, sok z ½ limonki, 1 łyżeczka miodu (lub syropu z agawy), 1 łyżeczka uprażonych ziaren sezamy, 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku

Wykonanie

1

Wszystkie składniki placków umieścić w misce, dokładnie wymieszać.

2

Na patelni rozgrzać olej, nakładać po jednej dużej łyżce masy i smażyć około 2 minuty z jednej strony – placki mają być chrupiące i złociste.

3

Gotowe przełożyć na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.

4

Zajadać z sosikiem.

placki z kimchi

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz