Dania główne/ Przekąski i dodatki/ Wegetariańskie

Placki z cukinii

Dziś pomysł na wykorzystanie cukinii – placki z dodatkiem twarogu, a co 😀 jeżeli chcecie możecie zamienić twaróg na fetę (ale tylko taką kruchą, która wygląda podobnie do twarogu).

Ważne – placki po usmażeniu są trochę miękkie, najlepszą konsystencję mają gdy przestygną – z dodatkiem wspaniałego sosu tzatziki (przepis znajdziecie na stronie) stanowią pyszne danie – smacznego 🙂

Placki z cukinii

Drukuj przepis
Porcje: 3 Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 2 małe cukinie (waga 500-600 g)
  • 1/2 cebuli
  • 2 jajka
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g twarogu półtłustego lub greckiej fety
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 płaska łyżeczka soli (jeżeli używacie fety zmniejszcie ilość soli, bo ser jest słony)
  • świeżo mielony pieprz czarny (około 1/4 łyżeczki)
  • olej roślinny np. rzepakowy do smażenia
  • do podania: tzatziki

Wykonanie

1

Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

2

Cebulę również zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

3

Warzywa przełożyć do miski, następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.

4

Na patelni rozgrzać olej - smażyć placki na złoty kolor (około 2 minuty na stronę).

5

Zdjąć z patelni na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi (w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu).

6

Gotowe placki przestudzić i zajadać np. z sosem tzatziki.

placki cukinioweplacki cukinioweplacki cukiniowe z twarogiemplacki cukiniowe

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz