Dania FIT/ Dania główne/ Przekąski i dodatki/ Wegetariańskie

Placki warzywne

placki warzywne

Może tak trochę inne wydanie placków? Dziś przepis na placki warzywne z marchewką, kalarepką i ziemniakiem 🙂

Świetnie smakują z jogurtem naturalnym – mniam 🙂

Placki warzywne

Drukuj przepis
Porcje: 12 sztuk Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 3 marchewki
  • 1 kalarepa
  • 1 ziemniak
  • 1/2 cebuli
  • 6 łyżek mąki orkiszowej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka listków świeżego tymianku
  • 2 łyżki oleju roślinnego (+ olej do smażenia)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • sałatka:
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • garść koperku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
  • sól, pieprz do smaku
  • do podania: jogurt naturalny

Wykonanie

1

Marchewkę, kalarepę i ziemniaka obrać, umyć i zetrzeć na tarce o średnich oczkach (możecie też na dużych jeżeli wolicie).

2

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

3

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić cebulkę - potrwa to około 3-4 minuty.

4

Do miski przełożyć starte warzywa, dodać cebulę (wraz z olejem ze smażenia, mąkę, jajka, mleko oraz sól i pieprz - całość dokładnie wymieszać i na koniec dodać tymianek, ponownie wymieszać.

5

Na patelni rozgrzać olej do smażenia i smażyć placki na złoty kolor (2-3 minuty na stronę) - placuszki mają być rumiane i chrupiące na brzegach).

6

Gotowe placki przełożyć na talerz wyłożony papierem do pieczenia w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.

7

W trakcie smażenia placków umyć koperek i posiekać go dość drobno.

8

Rzodkiewki umyć i pokroić w cieniutkie plasterki, następnie przełożyć je do miseczki - dodać ocet, sól, pieprz i posiekany koperek - całość dokładnie wymieszać.

9

Podawać koniecznie z gęstym jogurtem naturalnym i sałatką - smacznego 🙂

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz