Przekąski i dodatki/ Wegetariańskie

Placki porowe

To jedne z moich ulubionych placków – uwielbiam je na zimno i na ciepło.

Świetnie smakują z pesto pietruszkowym (jak zrobić to pesto – przepis znajdziecie w sałatce z kaszy jaglanej i salsy pomidorowej) lub odrobiną majonezu wymieszanego z sosem chili, czasami pakuję je również do pracy i zajadam z sałatką z pomidorów 🙂

Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak Wam smakowały.

Placki porowe

Drukuj przepis
Porcje: 10-12 sztuk Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 3 pory (tylko jasna część)*
  • ½ papryczki chili
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta mielonego kardamonu
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1 szkl. mleka
  • 1 łyżka octu
  • 1 ½ szkl. mąki pszennej (można użyć pół na pół pszenna - pełnoziarnista)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • do podania: pesto z pietruszki, łyżeczka jogurtu naturalnego

Wykonanie

1

Pory dokładnie umyć (przekroić wzdłuż na pół, ale nie do końca – zrobią się z nich wachlarzyki, to bardzo ułatwia dokładne mycie między poszczególnymi warstwami). Po osuszeniu pory przekroić do końca na pół i pokroić w cienkie półplasterki.

2

Papryczkę chili drobno posiekać, a następnie rozgrzać olej w garnku i wrzucić do niego pory, chili, cukier, kumin, cynamon i kardamon – dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem na średnim ogniu około 10 minut (pory mają być miękkie). Już teraz powinno pięknie pachnieć w Waszych domach 🙂

3

W czasie kiedy pory się duszą przygotować pozostałe składniki.

4

W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól (polecam zrobić to rózgą – nie trzeba wtedy przesiewać mąki).

5

W kubku wymieszać mleko z octem i jajkiem, a następnie dodać je do suchych składników. Całość wymieszać i dodać uduszone pory, ponownie wymieszać.

6

Rozgrzać patelnię (nie smarujemy jej niczym) i smażyć placki na złoty kolor - potrwa to około 2 minut z każdej strony.

7

UWAGA – podczas smażenia placków zauważycie, że masa w misce rośnie i pęcznieje – to normalne: soda i proszek robią swoje 😉

8

Smacznego!

Notatki

*Zieloną część pora możecie zamrozić i użyć np. do bulionu warzywnego. Przepis pochodzi z książki Marty Dymek Jadłonomia (lekko zmodyfikowany).

plackiplacki porowe

 

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz