Dania główne/ Ryby i owoce morza

Placki cukiniowo-ziemniaczane z łososiem lub pstrągiem

Dziś pomysł na placki – trochę inne niż te ziemniaczane, bo z dodatkiem cukinii, ale zapewniam że będą Wam bardzo smakowały – nawet najmłodsi domownicy skuszą się na takiego placuszka 🙂

Chrupiący placek, kapka serka śmietankowego i pyszna rybka 🙂

Smacznego!

Placki cukiniowo-ziemniaczane z łososiem lub pstrągiem

Drukuj przepis
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 4 ziemniaki
  • 1 cukinia
  • skórka starta z ½ cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 4 łyżki mąki (np. pszennej)
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia
  • do podania: wędzony łosoś i serek śmietankowy lub wędzony pstrąg

Wykonanie

1

Ziemniaki obrać i umyć, cukinię umyć – warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki – skórkę i sok z cytryny, koperek, mąkę, jajko, sól oraz pieprz.

2

Wymieszać.

3

Rozgrzać olej na patelni i nakładać po jednej łyżce masy – lekko wyrównać z góry. Smażyć na złoty kolor około 3 minut z jednej strony.

4

Usmażone placuszki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.

5

Podawać z łososiem i serkiem lub pstrągiem – w obu wersjach skropić cytryną i posypać posiekanym koperkiem.

6

Smacznego 🙂

placki z ziemniaków z łososiemplacki z cukinii i ziemniaków

 

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz