Dania główne/ Desery i ciasta/ Dla dzieci/ Wegetariańskie

Pierogi z jagodami

pierogi z jagodami i śmietaną

Kto ich nie kocha 🙂 dziś pierogi na słodko, bo z jagodami i śmietaną wymieszaną z cukrem, mniam… 🙂

Jak dla nas to jeden ze smaków lata – smacznego kochani.

Pierogi z jagodami

Drukuj przepis
Porcje: około 50 sztuk Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 500 g jagód
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • dodatki: śmietana utarta z cukrem trzcinowym i świeże jagody

Wykonanie

1

Jagody delikatnie umyć i osuszyć na sitku.

2

Suche owoce przełożyć do miski, posypać mąką i cukrem i bardzo delikatnie wymieszać.

3

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej i gorącą wodę, szybko wyrobić na jednolitą masę (jeżeli robicie to dłońmi na początek polecam mieszanie ciasta drewnianą łyżką - żeby się nie oparzyć) – ciasto będzie ciepłe i miękkie. Uformować z niego kulę.

4

Oderwać porcję ciasta (resztę przykryć ściereczką żeby nie schło), rozwałkować na grubość około 2mm i wycinać kółka - wielkość wg uznania. Na środek wyciętego kółka wyłożyć łyżeczkę jagód (lub więcej jeżeli koła były większe), złożyć i zlepić brzegi – można zrobić falbankę (patrz zdjęcie) lub docisnąć brzeg widelcem.

5

Tak przygotowane pierogi wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy około 1-2 minut (od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody).

6

Zajadać ze słodką śmietaną 🙂

lepienie pierogów
pierogi
pierogi z jagodami
pierogi z jagodami i śmietaną

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz