Dania FIT/ Dania główne/ Wegetariańskie

Pieczony kalafior

pieczony kalafior z sosem tahini

Dziś propozycja na pyszny pieczony kalafior – idealnie sprawdzi się w ciepłe dni 🙂

Pieczony kalafior

Drukuj przepis
Porcje: 5-6 Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki

  • 1 kalafior
  • marynata:
  • 1 łyżka syropu klonowego (lub z agawy)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/3 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • sos tahini:
  • 2 łyżki pasty sezamowej (tahiny)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 mały ząbek czosnku starty na tarce o małych oczkach
  • 6-8 łyżek zimnej wody
  • szczypta soli
  • do podania: porwane liście świeżej kolendry, ziarenka grantu

Wykonanie

1

Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.

2

Odciąć dwa kawałki papieru do pieczenia - długości około 50 cm.

3

W miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty.

4

Do słoiczka przełożyć składniki sosu i dokładnie je wymieszać - jeżeli sos będzie za gęsty dodać zimnej wody.

5

Oczyścić kalafior z liści, umyć go dokładnie, odciąć nóżkę - tak żeby kalafior swobodnie stał na blaszce.

6

Papier do pieczenia ułożyć na blaszce do pieczenia (na krzyż), na środku postawić kalafior i dokładnie wysmarować go marynatą (patrz zdjęcie).

7

Gotowy kalafior zapakować jak prezent - zebrać papier na górze i związać.

8

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50-60 minu (długość pieczenia zależy od wielkości kalafiora).

9

Około 5 minut przed końcem pieczenia sprawdzić, czy kalafior w środku jest gotowy - przez szparkę na górze wbić w kalafior patyczek do szaszłyka 🙂 jeżeli wbije się dość łatwo oznacza to, że kalafior jest upieczony.

10

W tym momencie rozwiązać pakunek z kalafiorem i podpiec ostatnie 5 minut bez przykrycia.

11

Gotowy kalafior polać sosem, posypać kolendrą i ziarnami granatu - zajadać 🙂

kalafior
kalafior w marynacie
zapakowany kalafior
pieczony kalafior z sosem tahini
pieczony kalafior z sosem-2

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz