Dania FIT/ Wegetariańskie

Pieczone bataty z sosem tahini, granatem i świeżą kolendrą

Jeżeli lubicie słodkie ziemniaki to mam coś dla Was – przepis na pieczone bataty z sosem tahini, granatem i świeżą kolendrą – pyszne i szybkie danie 🙂

Batat daje słodycz, która idealnie pasuje do kolendry i granatu – to świetne połączenie, koniecznie spróbujcie.

Smacznego dnia 🙂

Pieczone bataty z sosem tahini, granatem i świeżą kolendrą

Drukuj przepis
Porcje: 2-3 Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 2 bataty
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 grantu (same pestki)
  • garść świeżej kolendry (posiekana)
  • sos tahini: 1 łyżka tahiny, 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki bardzo zimnej wody, 1 mały ząbek czosnku starty na tarce o małych oczkach, sól i pieprz do smaku

Wykonanie

1

Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.

2

Bataty umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie pokroić na ósemki.

3

Blachę (lub naczynie żaroodporne) wyłożyć papierem do pieczenia. Bataty przełożyć na przygotowaną blachę i skropić oliwą z oliwek - natrzeć dokładnie każdy kawałek. Na koniec całość posolić.

4

Piec około 25-30 minut - ziemniaki mają być lekko rumiane na końcach i miękkie w środku.

5

Upieczone bataty odstawić do wystudzenia.

6

W tym czasie przygotować sos - wszystkie składniki umieścić w słoiku, zakręcić i dokładnie wymieszać - ma powstać kremowy sos. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

7

Przestudzone bataty polać przygotowanym sosem, posypać pestkami z granatu i kolendrą - zajadać 🙂

bataty z sosem tahini i kolendrą

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz