Jeżeli lubicie słodkie ziemniaki to mam coś dla Was – przepis na pieczone bataty z sosem tahini, granatem i świeżą kolendrą – pyszne i szybkie danie 🙂
Batat daje słodycz, która idealnie pasuje do kolendry i granatu – to świetne połączenie, koniecznie spróbujcie.
Smacznego dnia 🙂
Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Bataty umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie pokroić na ósemki. Blachę (lub naczynie żaroodporne) wyłożyć papierem do pieczenia. Bataty przełożyć na przygotowaną blachę i skropić oliwą z oliwek - natrzeć dokładnie każdy kawałek. Na koniec całość posolić. Piec około 25-30 minut - ziemniaki mają być lekko rumiane na końcach i miękkie w środku. Upieczone bataty odstawić do wystudzenia. W tym czasie przygotować sos - wszystkie składniki umieścić w słoiku, zakręcić i dokładnie wymieszać - ma powstać kremowy sos. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przestudzone bataty polać przygotowanym sosem, posypać pestkami z granatu i kolendrą - zajadać 🙂 Składniki
Wykonanie
Brak komentarzy