Dania główne/ Mięsne

Pieczona kaczka

Dziś świąteczna propozycja – dwa dni świąt i wiele spotkań rodzinnych przed nami, warto więc zrobić coś extra i spędzić popołudnie z bliskimi i pysznym jedzonkiem ?

Na taki obiad mam dla Was przepis na pieczona kaczkę z pysznym farszem, zapiekanymi jabłkami i buraczkami zasmażanymi, bliscy będą zachwyceni ?

Pozdrawiam serdecznie ❤

Pieczona kaczka

Drukuj przepis
Porcje: 6-8 Czas przygotowania: 6 godzin

Składniki

  • 1 kaczka (waga 2 kg)
  • 30 g masła
  • zioła: 1 płaska łyżka majeranku, szczypta rozmarynu, szczypta estragonu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 3-4 jabłka (np. szara reneta lub spartan)
  • farsz:
  • 250-300 g wątróbki drobiowej
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka (płaska) ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • do podania: pieczony farsz, buraczki zasmażane, pieczone ziemniaczki, pieczone jabłka

Wykonanie

1

Kaczkę umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi.

2

Na patelni rozpuścić masło, następnie przelać je do miseczki – do masła dodać wszystkie suszone zioła, sól oraz pieprz, całość wymieszać.

3

Osuszoną kaczkę natrzeć dokładnie masłem z przyprawami.

4

Tak przygotowane mięso przełożyć do lodówki na 1-2 godziny (jeżeli chcecie możecie przygotować ją dzień wcześniej i pozostawić na całą noc w lodówce – rano po ociepleniu należy dołożyć farsz oraz jabłka i upiec).

5

Kiedy kaczka marynuje się w lodówce przygotować pozostałe składniki.

6

Kaszę gryczaną ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Przełożyć ją do miski, w której będziecie mieszać farsz.

7

Wątróbkę umyć, oczyścić i zmielić w maszynce (jeżeli Wam się nie chce, to możecie ją bardzo drobno posiekać – ale drobno ?) i przełożyć do kaszy gryczanej.

8

Cebulę obrać i posiekać w kostkę, czosnek obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.

9

Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę – ma się trochę przyrumienić (3-4 minuty smażenia), kiedy cebulka będzie już złocista dodać starty czosnek i smażyć 30 sekund – czosnek nie może się przypalić.

10

Cebulę zdjąć z ognia i dodać do kaszy i wątróbki.

11

Kolej na przyprawy – do miski z farszem dodać majeranek, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszać.

12

Oddzielić białka od żółtek – żółtka dodać do farszu i ponownie go wymieszać, a białka ubić na sztywną pianę.

13

W farsz delikatnie wmieszać białka i gotowe ?

14

Rozgrzać piekarnik do 220°C.

15

UWAGA: kaczkę przed pieczeniem należy ocieplić do temperatury pokojowej.

16

Jabłka umyć, przekroić na pół, a następnie na ćwiartki – pozbawić gniazd nasiennych i odłożyć na bok.

17

Kolej na składanie całości. Do środka kaczki włożyć 2-3 kawałeczki jabłka i dokładnie wypełnić farszem. Następnie zaszyć otwór nicią bawełnianą lub spiąć wykałaczkami skórę przy otworze – chodzi o to żeby farsz nie wypłynął.

18

Pozostały farsz (bo zostanie go trochę) upieczemy, spokojnie nic się nie zmarnuje ? - małe naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie masłem i przelewamy do niego pozostały farsz. Tak przygotowany odkładamy do lodówki (będziemy go wkładać do piekarnika w trakcie pieczenia kaczki).

19

Do dość sporego naczynia żaroodpornego przekładamy delikatnie naszą kaczkę i przykrywamy naczynie – możecie użyć do tego folii aluminiowej, jeżeli nie macie naczynia z pokrywką.

20

Wstawić kaczkę do rozgrzanego piekarnika i piec godzinę.

21

Po tym czasie kaczkę wyjąć z piekarnika, przewrócić na drugą stronę i po bokach ułożyć wszystkie kawałki jabłek – włożyć kaczkę ponownie do piekarnika (teraz już bez przykrycia).

22

Tym razem pieczemy 30-45 minut. Ponownie wyjmujemy kaczkę i przewracamy ostatni raz – zostanie teraz grzbietem do góry.

23

W tym momencie wyjmujemy z lodówki farsz w dodatkowym naczyniu i wstawiamy go do piekarnika – na niższy poziom niż kaczka, dodatkowo ponownie wstawiamy do piekarnika kaczkę i wszystko pieczemy jeszcze 50-60 minut.

24

Czas pieczenia może się trochę różnić – to zależy od mięsa: grubości skórki i wielkości kaczki.

25

Gotowa powinna być złocista, skórka powinna być chrupiąca, a w naczyniu powinno się zebrać sporo tłuszczu – mięso po wbiciu widelca nie powinno stawiać oporu.

26

Po wyjęciu kaczki z piekarnika wyjąć ją z tłuszczu i przełożyć na półmisek, wyłożyć również jabłka i podawać – najlepiej z dodatkową łyżką farszu, zasmażanymi buraczkami i oczywiście pieczonymi jabłkami ?

27

Wypieczony tłuszcz to złoto – absolutnie go nie wylewajcie, delikatnie zbierzcie do słoiczka (pamiętajcie o tym, żeby nie był zbyt gorący) i po całkowitym wystudzeniu przechowujcie w lodówce – idealnie sprawdzi się jako dodatek do ziemniaków, czy podsmażania pierogów lub smarowideł do chleba.

28

UWAGA: w tym przepisie dość dużo razy trzeba wyjmować coś z piekarnika w trakcie pieczenia – bardzo proszę o ostrożność ?

pieczona kaczka z jabłkami

 

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz