Dania główne/ Mięsne

Pieczona goleń wołowa

Dziś propozycja na wykorzystanie mięsa, które zapewne nie gości często na waszych stołach – mowa tu o goleni wołowej. Mięso po upieczeniu wręcz się rozpada i najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu z puree ziemniaczanym i zasmażanymi buraczkami – mniam 😀

Pieczona goleń wołowa

Drukuj przepis
Porcje: 4-5 Czas przygotowania: 5 godzin (bez marynowania)

Składniki

  • 700 g goleni wołowej
  • 2 cebule
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • ½ małej (lub średniej) bulwy selera
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml wina czerwonego
  • 50 ml wody (+ 50 ml do sosy)
  • 150 ml bulionu wołowego (jeżeli nie macie może być inny)
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz do smaku
  • marynata: 50 g cukru, 50 g soli, litr wody
  • do podania: puree ziemniaczane, zasmażane buraczki

Wykonanie

1

W garnku wymieszać wodę, sól oraz cukier i przełożyć do marynaty umyte mięso. Pozostawić na 3-4 godziny.

2

Cebule posiekać w piórka, seler oraz marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a czosnek obrać i pozostawić w całości.

3

Wyjąć mięso z marynaty i osuszyć ręcznikami papierowymi.

4

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i na dość sporym ogniu obsmażyć mięso na złoty kolor (3 minuty na stronę).

5

Obsmażone mięso zdjąć z patelni i odłożyć na bok – nie myć patelni 🙂

6

Pod patelnią włączyć ponownie ogień, dodać 2 pozostałe łyżki oleju oraz łyżkę masła i podsmażyć cebulę – potrwa to 3-4 minuty.

7

Gotową cebulę przełożyć do naczynia żaroodpornego, w którym będziecie piec mięso.

8

Nadal nie myć patelni 🙂 wyłożyć na nią pozostałą łyżkę masła i dodać startą marchewkę, seler oraz dużą szczyptę soli i odrobinę pieprzu, całość dusić (pod przykryciem) około 5 minut – w trakcie przemieszać kilka razy.

9

Rozgrzać piekarnik do temp. 150°C.

10

Do uduszonych warzyw dodać tymianek, liść laurowy, czosnek – dokładnie wymieszać i wlać wino oraz wodę (50ml), zagotować.

11

Na uduszoną cebulę położyć obsmażone mięso i zalać całość warzywami z winem i wodą, przykryć szczelnie folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 3,5 godz.

12

W trakcie pieczenia obrócić mięso i ponownie przykryć folią.

13

Kiedy mięso będzie się już rozpadało wyjąć je delikatnie z naczynia i odłożyć na bok. Z sosu wyjąć liść laurowy i pozostałości po gałązkach tymianku, dodać bulion oraz wodę (50 ml) i całość dokładnie zblendować na kremowy sos. Doprawić go do smaku solą i pieprzem.

14

Gęstość sosu regulujecie sami– jeżeli jest za gęsty dodajcie jeszcze odrobinę bulionu lub wody.

15

Mięso przełożyć do gotowego sosu i zajadać – świetnie smakuje z puree i buraczkami 🙂

pieczona goleń wołowa

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz