Dania FIT/ Przekąski i dodatki

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Głównym bohaterem tej receptury jest czosnek niedźwiedzi, zwany także dzikim czosnkiem, czosnkiem szerokololistnym oraz cebulą czarownic. Nazwa pochodzi od tego, że według starej legendy był on pierwszym pożywieniem niedźwiedzi, które budziły się ze snu zimowego. Już starożytni Germanie docenili właściwości prozdrowotne czosnku niedźwiedziego i traktowali go jako lek.

Czosnek niedźwiedzi zawiera dużo związków siarkowych, m.in. alliny, odpowiadającej za jego charakterystyczny zapach. Posiada także wiele antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki, zmniejszają ryzyko miażdżycy i spowalniają procesy starzenia. Ma również działanie przeciwzapalne.
Śpieszmy się! Świeży czosnek niedźwiedzi dostępny jest tylko w okresie koniec marca- początek kwietnia (poza sezonem można kupić suszony). W Polsce jest objęty częściową ochroną i nie wolno go zrywać samemu.

Pesto z czosnku niedźwiedziego robię w duuużych ilościach i mrożę (w woreczkach strunowych) – w każdej chwili mogę po niego sięgnąć i chociażby łyżkę tego cuda wymieszać z dobrym makaronem lub posmarować nim grzanki.

Jeżeli gdzieś na bazarku zobaczycie to cudo – nie wahajcie się i kupcie – Wasz organizm będzie zadowolony tak samo jak Wasze zmysły.

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Drukuj przepis
Porcje: jeden słoiczek Czas przygotowania: 15 minut

Składniki

  • 2 małe pęczki czosnku niedźwiedziego (jeżeli są duże wystarczy jeden)
  • 2 łyżki uprażonych pestek słonecznika
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka tartego parmezanu (w wersji wege - zastąpić wegańskim parmezanem lub pominąć)
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól do smaku

Wykonanie

1

Czosnek umyć i posiekać na duże fragmenty, przełożyć do malaksera. Dodać pozostałe składniki i rozdrobnić, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

2

Tak jak zawsze w przypadku pesto – konsystencję regulujemy ilością oliwy (lub wody jeżeli tak wolicie).

3

Doprawić do smaku solą.

4

Przełożyć do słoiczka. Przechowywać w lodówce (polane oliwą z oliwek by dłużej zachowało świeżość).

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz