Dania FIT/ Przekąski i dodatki/ Śniadania

Pasztet z selera

Pasztet z selera – wiem, wiem … pewnie zaraz usłyszę z selera fuj 😉 a tu zaskoczenie – ten pasztet wcale nie smakuje selerem 😀 jest pyszny z kromką pieczywa lub jako drugie śniadanie do pracy np. z sałatką pomidorową – polecam.

Dajcie znać jak Wam smakował 🙂

Pasztet z selera

Drukuj przepis
Porcje: 2 małe foremki (20cm) lub 1 duża Czas przygotowania: 1,5 godziny

Składniki

  • 2 selery (średniej wielkości - nie mogą być za małe)
  • 1 por (bez ciemnych zielonych liści)
  • 50 ml oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru (2-3 cm)
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka majeranku suszonego
  • 1/2 łyżeczki lubczyku suszonego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (świeżej)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie

1

Ugotować kaszę wg instrukcji na opakowaniu.

2

Por umyć i pokroić w plasterki.

3

Seler obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

4

Czosnek oraz imbir obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.

5

Natkę pietruszki posiekać.

6

Orzechy zmielić w malakserze - ma powstać mąka orzechowa.

7

Można zabrać się za przygotowanie pasztetu 🙂 - w ganku rozgrzać olej, dodać do niego por, ziele angielskie i liście laurowe. Dokładnie wymieszać, przykryć i dusić na małym ogniu około 7 minut (w trakcie duszenia przemieszać kilka razy).

8

Kiedy por będzie już miękki wyjąć z niego ziele i liście (wyrzucić), a następnie dodać do pora seler, czosnek oraz imbir.

9

Całość wymieszać i dusić pod przykryciem około 20 minut - w trakcie przemieszać kilka razy UWAGA: jeżeli będziecie mieli wrażenie, że warzywa się nie duszą tylko przypalają to wlejcie do garnka około 1/5 szklanki wody.

10

Wyłączyć ogień i do warzyw dodać orzechy, wszystkie przyprawy i zioła (suszone i suche), kaszę jaglaną oraz sos sojowy - wymieszać dokładnie i zblendować - ma powstać gładka masa.

11

Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.

12

Masę na pasztet doprawić sporą ilością pieprzu i spróbować - jeżeli będzie potrzeba dodać odrobinę soli.

13

Masę przełożyć do dwóch mniejszych keksówek (około 20 cm) lub jednej długiej wyłożonej papierem do pieczenia.

14

Piec około 40-45 minut - pasztet ma być złocisty na górze.

15

Ważne: nie należy wyjmować pasztetu z blachy przed wystudzeniem, najlepiej studzić go całą noc.

Notatki

Marta Dymek Jadłonomia - lekko zmodyfikowany

pasztet z selera

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz