Dania FIT/ Przekąski i dodatki/ Śniadania

Pasztet z fasoli

Jest i on – pasztet z fasoli, co tu dużo mówić: jest pyszny.

To świetna alternatywa dla osób, które mają ochotę na inną wersję klasyki z mięsa 😉

Gorąco polecam 🙂

Pasztet z fasoli

Drukuj przepis

Składniki

  • 1 szklanka suchej białej fasoli (namoczonej przez całą noc w zimnej wodzie)
  • 1 torebka herbaty z kopru włoskiego (koniecznie)
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 1 główka czosnku
  • kilka łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 1 cebula
  • ½ szklanki ziaren słonecznika lub pestek dyni
  • 2 jajka
  • bułka tarta i masło (do wysmarowania i obsypania foremki)
  • sól, pieprz

Wykonanie

1

Do garnka wlać 2-3 litry wody, posolić, wrzucić torebkę herbaty i fasolę. Gotować do miękkości około 30 minut. Odcedzić.

2

Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C.

3

Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Jabłko umyć, przekroić na 4 części, usunąć gniazda nasienne – tak przygotowane włożyć do naczynia. Główkę czosnku (bez obierania) przekroić w poprzek na pół, również przełożyć do naczynia. Jabłko i czosnek posmarować olejem i posypać połową cząbru.

4

Naczynie przełożyć do piekarnika i piec około 25 min.

5

W tym czasie posiekać w kostkę cebulę i zeszklić ją na 2 łyżkach oleju. W trakcie smażenia dodać pozostałą część cząbru. Cebula ma być ładnie zrumieniona.

6

Uprażyć ziarna słonecznika na suchej patelni.

7

Po upieczeniu jabłka i czosnku nie wyłączać piekarnika.

8

Do miski przełożyć odcedzoną fasolę (bez herbaty), upieczone jabłko i czosnek (ząbki należy „wycisnąć” z łupinek), usmażoną cebulę, jajka oraz uprażone pestki słonecznika. Całość zblendować i doprawić do smaku solą i pieprzem.

9

Wysmarować formę (keksówkę o długości około 20 cm) masłem i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej blachy przełożyć masę i wyrównać powierzchnię.

10

Piec około 40 min. Wierzch ma być ładnie brązowy.

11

Podawać wystudzony.

Notatki

Przepis z książki Warzywo Dominiki Wójcik - lekko zmodyfikowany

pasztet z fasoli

 

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz