Przekąski i dodatki/ Śniadania

Pasztet z cukinii

pasztet z cukinii

Kolejna wersja wege pasztetu – był już z fasoli, z selera, więc czas na cukinię 🙂

Pasztet jest miękki, ale spokojnie da się go kroić – jeżeli o mnie chodzi najbardziej smakuje mi z jakimś ostrym sosikiem chili lub kiełkami rzodkiewki, mniam 🙂

Pasztet z cukinii

Drukuj przepis
Porcje: 8-10 Czas przygotowania: 1h 30 min.

Składniki

  • 3-4 cukinie (waga 900-1000 g)
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki startego na tarce o małych oczkach parmezanu
  • 1/2 papryczki chili
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie

1

Marchewkę obrać i razem z cukinią umyć, następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach (do dwóch oddzielnych misek).

2

Cukinię odrobinę posolić i przełożyć na sitko, dokładnie wymieszać dłońmi i trochę pougniatać - zostawić na 10-15 minut.

3

Marchewkę pozostawić w misce (musi być dość spora, bo w niej będziecie mieszać masę na pasztet).

4

Cebulę obrać i posiekać w kostkę, czosnek obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.

5

Natkę pietruszki umyć i posiekać.

6

Formę (keksówkę) o długości około 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (można wcześniej wysmarować odrobiną masła - papier lepiej się ułoży).

7

Oddzielić żółtka od białek - żółtka przełożyć do miski z marchewką, białka ubić na sztywną pianę.

8

Papryczkę chili drobno posiekać.

9

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać masło i wrzucić cebulę - smażyć 5 minut.

10

Po 10-15 minutach z cukinii wycisnąć cały płyn - odsączoną przełożyć do miski z marchewką.

11

Do warzyw dodać cebulę, czosnek, chili, natkę, bułkę tartą, kaszę, parmezan, 2/3 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu - całość dokładnie wyrobić dłońmi.

12

Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.

13

Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C.

14

Gotową masę na pasztet przełożyć do foremki, wyrównać i wstawić do piekarnika - piec 60 minut.

15

Pasztet po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

16

Smacznego 🙂

pasztet z cukinii

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz