Przekąski i dodatki/ Śniadania

Pasztet mięsny

Święta coraz bliżej, więc domyślam się, że przygotowania u Was w pełni – z tej okazji przedstawiam świetny przepis na niezawodny pasztet, za każdym razem gdy go przygotowuję ginie w mgnieniu oka, może zrobicie go na te Święta?

Jeżeli macie ochotę na wersję wegetariańską – mam również przepis na pasztet z fasoli, dajcie znać czy go umieścić 🙂

Najlepsze dodatki do pasztetu – kiszony ogórek, konfitura z czerwonej cebuli lub żurawina.

Pasztet mięsny

Drukuj przepis

Składniki

  • ½ kg wieprzowiny (np. łopatki)
  • ½ kg wołowiny (np. pręga wołowa)
  • 300 g surowego boczku
  • 2 cebule
  • 3 jajka
  • 1 kajzerka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 suszone grzyby
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu czarnego

Wykonanie

1

Do małego garnuszka wlać ¾ szklanki wody, dodać przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie i pieprz czarny), zagotować i zdjąć z palnika – wystudzić i przecedzić.

2

Mięso umyć i pokroić na mniejsze kawałki.

3

Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w piórka.

4

Do garnka przełożyć pokrojone mięso, dodać cebulę i całość zalać wywarem z przypraw. Następnie wsypać sól i tak przygotowane mięso gotować pod przykryciem do miękkości (około 1,5 godz.).

5

Około 30 min. przed końcem gotowania do mięsa dodać suszone grzyby i porwaną bułkę.

6

W momencie, gdy mięso będzie już miękkie zdjąć je z palnika i wystudzić.

7

Wystudzone mięso zmielić dwa razy (razem z grzybkami i bułką). Do zmielonego mięsa wlać pozostały z gotowania wywar (będzie go mało).

8

Rozgrzać piekarnik do temp. 190-200°C.

9

Białka jajek ubić na sztywną pianę, a żółtka dodać do zmielonego mięsa.

10

Mięso dokładnie wymieszać z żółtkami, dodać gałkę muszkatołową oraz świeżo mielony pieprz. W razie potrzeby dosolić.

11

Ostatnim krokiem jest delikatne wmieszanie białek w mięso i gotowe 🙂

12

Podłużną blachę (keksówkę) o długości około 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

13

Do przygotowanej blachy przełożyć mięso i wstawić do nagrzanego piekarnika.

14

Piec 1 - 1,5 godz. – pasztet ma być ładnie brązowy.

15

Kroić dopiero po wystudzeniu.

Notatki

Przepis Kwestia smaku – zmodyfikowany.

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz