Domowa piekarnia/ Mięsne/ Przekąski i dodatki

Paszteciki z mięsem

paszteciki z mięsem

Dziś przepis na paszteciki z mięsem – są pyszne i znikają w tempie zastraszającym 😀

Jeżeli nie jecie mięsa możecie zmienić nadzienie na kapustę z grzybami.

Smacznego 🙂

Paszteciki z mięsem

Drukuj przepis
Porcje: około 60 Czas przygotowania: 3 godziny

Składniki

  • 470 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • szczypta cukru
  • 2 żółtka (w temperaturze pokojowej)
  • 1 jajko (w temperaturze pokojowej)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 100 g miękkiego masła
  • farsz:
  • 400 g łopatki wieprzowej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 4-5 ziarenek pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki wody
  • 50 g kaszy manny
  • dodatkowo: 1 żółtko + 2 łyżki mleka do posmarowania pasztecików, sezam do posypania

Wykonanie

1

Mięso umyć i pokroić w dość dużą kostkę, następnie przełożyć je do garnka.

2

Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w dość grube plastry.

3

Warzywa wraz z przyprawami (liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz sól) wrzucić do garnka, całość zalać wodą i przykryć - gotować 1,5 godziny.

4

Przygotować zaczyn - do garnka wlać mleko i podgrzać je (nie może być gorące - ma być ciepłe), wyłączyć ogień i dodać do mleka cukier, drożdże, 2 łyżki mąki, całość dokładnie wymieszać, następnie przykryć i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia.

5

Do misy miksera przesiać pozostałą mąkę, dodać sól.

6

Kiedy zaczyn wyrośnie dodać go do mąki i całość dokładnie wymieszać, w trakcie dodać do ciasta żółtka i jajko, wymieszać i kiedy wszystkie składniki dokładnie się połączą, zmienić mieszadło na hak i wyrabiać ciasto 4-5 minut (lub wyjąć ciasto na stolnicę i wyrabiać dłońmi).

7

Kolej na masło - dodawać je do ciasta partiami i wyrabiać tak długo, aż całe zostanie wchłonięte przez ciasto. Gotowe ciasto powinno być elastyczne i lekko błyszczące, pozostawić je pod przykryciem do wyrośnięcia: 1-1,5 godziny (w ciepłym miejscu).

8

Dokończyć przygotowywanie farszu - ugotowane mięso zmielić w maszynce (duże oczka) razem z marchewką i pietruszką, następnie przełożyć je do miski. Z wody, w której gotowało się mięso wyłowić ziele, pieprz i liście - wyrzucić. Garnek z płynem postawić na ogniu i zagotować, następnie dodać kaszę mannę i ciągle mieszając gotować 2-3 minuty, aż kasza zgęstnieje. Wyłączyć ogień i dodać tak przygotowaną kaszę do mięsa - całość wymieszać dłońmi.

9

W tym momencie spróbować farsz i doprawić do smaku wg uznania.

10

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, chwilę wyrobić i rozwałkować na prostokąt 30x50 cm.

11

Ciasto pociąć na paski (z podanego ciasta powstaną cztery) i na brzegu każdego z nich ułożyć pasek farszu - patrz zdjęcie.

12

Następnie zawinąć ciasto na farsz i skleić brzegi - patrz zdjęcie.

13

Rolkę z ciasta z nadzieniem ułożyć złączeniem do dołu i przekroić na pół, następnie pół rolki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

14

Na jedną blachę wyłożyć 4 połówki rolek - ciasto kroimy na paszteciki dopiero na blaszce.

15

Z podanej ilości wyjdą dwie blachy pasztecików - każdą blachę należy przykryć i pozostawić na 15 minut, żeby paszteciki wyrosły (najlepiej w ciepłe miejsce).

16

W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 190°C.

17

W miseczne wymieszać żółtko z mlekiem i posmarować nim wyrośnięte paszteciki, na koniec posypać je sezamem i piec około 20-25 minut - mają być złociste.

Notatki

UWAGA: białka z jajek możecie zamrozić lub od razu zrobić z nich bezę - przepis znajdziecie na stronie 🙂

ciasto drożdżowe
ciasto drożdżowe z mięsem
ciasto drożdżowe z mięsem zawijanie
ciasto drożdżowe z mięsem sklejanie
paszteciki
paszteciki z mięsem

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz