Przekąski i dodatki

Pasta z dyni i pomidorów suszonych

Dziś mam dla Was przepis na pastę z dyni do kanapek wg przepisu Marty Dymek (Jadłonomia) pasta jest super, chociaż trochę zmieniłam recepturę – jak to ja 😀

Mam nadzieję, że Wam zasmakuje.

Miłego!

Pasta z dyni i pomidorów suszonych

Drukuj przepis
Porcje: 1 miseczka Czas przygotowania: 20 minut (bez pieczenia dyni)

Składniki

  • 1/2 dyni Hokkaido
  • 1 cebula szalotka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • szczypta ostrej papryki
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 5 suszonych pomidorów
  • 3 łyżki oleju z pomidorów suszonych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3-4 łyżki parmezanu startego na tarce o małych oczkach

Wykonanie

1

Dynię pokroić na kawałki i upiec w piekarniku rozgrzanym do temp. 190°C (45-50 minut). Następnie (nie obierając) przełożyć do kielicha blendera i dokładnie zblendować - ma powstać kremowa masa.

2

Cebulę posiekać w drobną kostkę, czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach, natkę pietruszki drobno posiekać.

3

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i dodać posiekaną cebulę, smażyć 3-4 minuty, następnie dodać czosnek i natkę pietruszki - całość przemieszać i wyłączyć ogień.

4

Do zblendowanej dyni wrzucić wszystkie pozostałe składniki - cebulę z patelni, pomidory suszone, olej z pomidorów, parmezan, sok z cytryny oraz sól i pieprz (na początek po szczypcie).

5

Całość ponownie zblendować i spróbować - w razie potrzeby dodać do smaku soli, pieprzu lub soku z cytryny.

6

Zajadać ze świeżym chlebkiem - fajnie łączy się z kiełkami 🙂

Notatki

*przepis Marty Dymek (Jadłonomia), lekko zmodyfikowany

pasta z dyni i pomidorów

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz