Dania główne/ Dla dzieci/ Ryby i owoce morza

Paluszki rybne

paluszki rybne

Dziś propozycja na danie dla najmłodszych, chociaż dorośli też za nimi przepadją 😉

Paluszki rybne z łososia – zdrowe i lekkie, bo pieczone w piekarniku. Najlepiej chrupią zaraz po przygotowaniu – smacznego!

Paluszki rybne

Drukuj przepis
Porcje: 4 Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

  • 400-450 g świeżego łososia (filet bez skóry)
  • 1,5 czerstwej bułki (lub 2 kromki czerstwego chleba)
  • 30-40 g sera cheddar
  • 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 jajka

Wykonanie

1

Łososia umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi i pokroić w podłużne paluszki (2x10cm).

2

Pieczywo niedbale pokroić i przełożyć do malaksera razem z połamanym serem cheddar. Dokładnie rozdrobnić.

3

Jajka wbić do głębokiego talerza i wymieszać dokładnie z papryką, solą i pieprzem.

4

Okruszki chlebowo-serowe przesypać do drugiego głębokiego talerza.

5

Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.

6

Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

7

Kawałki ryby najpierw obtoczyć w jajku, następnie w okruszkach i ponownie w jajku i na koniec w okruszkach – docisnąć panierkę dłonią i gotowy paluszek położyć na blachę. Jeżeli wolicie mniej papierki to obtoczcie rybkę raz w jajku i raz w panierce - też wystarczy 😊

8

W ten sam sposób przygotować pozostałe paluszki.

9

Piec około 20 minut – mają być chrupiące i złociste 🙂

10

Smacznego!

Notatki

Inspiracja – Jamie Oliver

paluszki z łososia
paluszki z łososia w panierce
pieczone paluszki rybne

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz