Dania główne/ Ryby i owoce morza

Paella z krewetkami i warzywami

Pogoda u nas prawie jak w Hiszpanii, więc i danie będzie hiszpańskie 🙂

Paella-kto jej nie kocha,to wspaniałe danie można przygotowywać z różnymi dodatkami – tym razem padło na
warzywa i krewetki.

Starałam się dokładnie opisać każdy etap jej przygotowywania, ponieważ często słyszałam, że jest to bardzo trudne
w przygotowaniu danie – a wcale tak nie jest, przekonacie się sami 🙂

Mam nadzieję, że będzie Wam smakowała tak jak nam, smacznego!

Paella z krewetkami i warzywami

Drukuj przepis
Porcje: 6 Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1 duży ząbek czosnku (lub 2 małe)
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 160 g ryżu arborio
  • 200 ml passaty pomidorowej (lub dwa duże pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę)
  • ½ cukinii
  • 100-150 g fasolki szparagowej (użyłam mrożonej)
  • 150-200 g krewetek (patrz notatki)
  • 80 ml białego wytrawnego wina
  • przyprawy do bulionu: 2/3 łyżeczki słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki papryki chili, ¼ łyżeczki kurkumy

Wykonanie

1

Wykonanie należy rozpocząć od przygotowania wszystkich składników: cebulę posiekać w kostkę, czosnek zetrzeć na tarce, cukinię pokroić w plasterki, a następnie w ćwiartki, przygotować krewetki – zgodnie ze wskazówkami w notatkach, bulion wymieszać z przyprawami.

2

Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić cebulę i smażyć około 2 min.

3

Dodać cukinię, czosnek i całość posolić, smażyć około 3 min.

4

Dodać pomidory, wymieszać i wlać wino, ponownie wymieszać i po około 1 min. dodać ryż.

5

Wlać cały przygotowany bulion z przyprawami i gotować pod przykryciem około 10 min. (bez mieszania – to bardzo ważne, ponieważ w przeciwnym razie paella straci swoją konsystencję).

6

Po tym czasie dodać fasolkę szparagową delikatnie ją „wcisnąć” łyżką w ryż i gotować kolejne 5 min. pod przykryciem.

7

Kolej na krewetki – obrane z pancerzyków „wcisnąć” delikatnie w ryż, a te nieobrane ułożyć na górze i gotować ostatnie 5 min. pod przykryciem.

8

Zdjąć pokrywkę i pozostawić paellę na około 5-10 min., ponieważ dużo lepiej smakuje ciepła niż gorąca, a dodatkowo podczas tego odpoczynku smaki idealnie się połączą.

9

Gotowe 🙂

Notatki

Jeżeli krewetki są w pancerzykach należy je oczyścić (pozostawiając ogonki). Kilka sztuk zostawcie w całości – do wyłożenia na górę dania. Dodatkowo zwróćcie uwagę na to, czy krewetki zostały oczyszczone z jelita ciągnącego się wzdłuż tułowia – jeżeli nie, natnijcie delikatnie i usuńcie cienką ciemną nitkę (jelito).

hiszpańska paella

paella z krewetkami i owocnami morza

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz