Desery i ciasta/ Dla dzieci

Orzechowe ciasteczka z gorzką czekoladą

ciasteczka z orzechów i czekolady

Zdrowe słodkości bez wyrzutów sumienia – orzechowe ciasteczka z gorzką czekoladą 🙂

Kilka składników i macie pyszne słodkie przekąski – polecam.

Orzechowe ciasteczka z gorzką czekoladą

Drukuj przepis
Porcje: 18 ciasteczek Czas przygotowania: 15 minut

Składniki

  • 200 g płatków migdałowych
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki obranych pistacji
  • 4 łyżki oleju kokosowego + 1/2 łyżeczki oleju kokosowego do czekolady
  • 4 łyżki syropu z agawy
  • 1 gorzka czekolada

Wykonanie

1

Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni (mają być lekko złote).

2

Pistacje posiekać.

3

Uprażone płatki przełożyć do malaksera i rozdrobnić (mają powstać małe okruszki).

4

Do zmielonych migdałów dodać masło orzechowe, olej kokosowy, syrop z agawy. Całość dokładnie wmieszać - na koniec dodać posiekane pistacje i wymieszać (chwilę żeby pistacje nie zmieliły się do końca).

5

Gotową masę na ciasteczka włożyć na 10 minut do lodówki.

6

W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i dodać do niej 1/2 łyżeczki oleju kokosowego. Miseczkę z czekoladą odstawić na bok.

7

Masę na ciasteczka uformować w krążki - masa jest plastyczna 🙂

8

Każde ciasteczko zanurzyć do połowy w czekoladzie i odłożyć do wyschnięcia (najlepiej na tackę lub kratkę).

9

Kiedy czekolada zastygnie ciasteczna przełożyć na talerzyk - zajadać 🙂

10

Przechowywać w lodówce.

ciasteczka z orzechów
ciasteczka z orzechów i czekolady

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz