Śniadania

Omlet ze szparagami

omlet ze szparagami i serem

Omlet ze szparagami – kolejny przepis z serii „szparagowe love” 😀

Dziś kremowy omlet z serem brie i chrupiącymi szparagami.

Smacznego.

Omlet ze szparagami

Drukuj przepis
Porcje: 1-2 Czas przygotowania: 20 minut

Składniki

  • 2 jajka
  • 1/2 pęczka szparagów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • kilka plasterków sera brie
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 1 łyżeczka dżemu chili (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Wykonanie

1

Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Dwie szparagi pokroić w cieniutkie plasterki (oprócz główek - je pozostawić w całości).

2

Rozgrzać patelnię i wlać na nią oliwę z oliwek, następnie ułożyć na niej całe szparagi, lekko posolić i dodać szczyptę pieprzu, następnie smażyć/grillować mniej więcej 3 minuty (długość smażenia zależy od grubości szparagów), od czasu do czasu należy potrząsnąć patelnią, żeby szparagi się obracały i obsmażały z każdej strony.

3

W trakcie smażenia dodać na patelnię również odłożone wcześniej główki szparagów.

4

Kiedy szparagi będą lekko zrumienione zdjąć je z patelni i odłożyć na talerz.

5

Na tą samą patelnię wrzucić pokrojone w plasterki szparagi i smażyć 1-2 minuty, wyłączyć ogień i również odłożyć na talerz.

6

Do miseczki wbić jajka, dodać odrobinę soli i pieprzu, dokładnie rozmieszać jajka.

7

Na średnim ogniu postawić patelnię, dodać łyżkę masła i kiedy się rozpuści wlać na nią jajka, zmniejszyć ogień do małego i na połowie omletu ułożyć wcześniej przygotowane szparagi, na nich rozłożyć plasterki sera brie, posypać posiekanym koperkiem i zamknąć omlet (drugą połową przykryć szparagi i ser - uwaga należy robić to delikatnie, żeby omlet nie pękł na pół).

8

Tak przygotowany omlet musi smażyć się jeszcze 1-2 minuty.

9

Całe danie zdjąć z patelni i wyłożyć na talerz, posypać podsmażonymi plasterkami szparagów, tartym parmezanem - na sam koniec dodać łyżeczkę dżemu chili (opcjonalnie).

10

Zajadać 🙂

omlet
omlet ze szparagami

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz