Dania FIT/ Śniadania

Omlet z białek z jarmużem

omlet z jarmużem

Dziś zdrowa wersja pysznego śniadania – omlet z białek z jarmużem, puszysty i pyszny – podsmażony jarmuż smakuje w nim jak chipsy, mniam…

Dla dzieci polecam wersję z ziołami – Królewicz bardzo polubił ten puszysty przysmak 🙂

Omlet z białek z jarmużem

Drukuj przepis
Porcje: 1-2 Czas przygotowania: 20 minut

Składniki

  • 2 garście jarmużu
  • 2 łyżki oleju roślinnego + 1 do posmarowania patelni
  • 3 czubate łyżki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 białka
  • 3-4 łyżki parmezanu startego na tarce o małych oczkach
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie

1

Jarmuż umyć i osuszyć, następnie oderwać od zdrewniałych łodyg i porwać pozostałe listki na mniejsze kawałki.

2

Na patelni rozpuścić olej i dodać jarmuż, posolić go odrobinę i dodać małą szczyptę pieprzu. Smażyć 4 minuty - jarmuż ma być lekko rumiany na brzegach (wtedy smakuje najlepiej).

3

Do miski dodać mąkę, szczyptę soli, starty parmezan i mleko, całość wymieszać szpatułką.

4

Białka ubić na sztywno (ze szczyptą soli).

5

Do miski dodać jarmuż, wymieszać i na koniec dodać ubite białka - całość delikatnie wymieszać szpatułką.

6

Na rozgrzaną patelnię dodać pozostałą łyżkę oleju, rozprowadzić ją po całej patelni np. pędzelkiem i wlać na nią masę na omlet. Smażyć około 3 minut na średnim ogniu - omlet ma być jasnobrązowy. Następnie przełożyć na drugą stronę i smażyć kolejne 3 minuty.

7

Zajadać 🙂 można posypać jeszcze parmezanem.

omlet na patelni
omlet z jarmużem

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz