Śniadania

Omlet na grzance

omlet na grzance z szynka

Pomysł na sycące i pyszne śniadanie – z dodatkami możecie eksperymentować, zamiast szynki możecie dodać wasze ulubione sery i szczypiorek, czy kawałki zgrillowanej cukinii i pokruszoną fetę 🙂

Omlet na grzance

Drukuj przepis
Porcje: 2 Czas przygotowania: 15 minut

Składniki

  • 2 kromki chleba
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki startego na małych oczkach sera cheddar
  • 1 duży lub 2 małe plastry włoskiej szynki gotowanej
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: dżem chili – około ½ łyżeczki na porcję (polecam 🙂 )

Wykonanie

1

Rozgrzać patelnię, chleb posmarować odrobiną masła i podpiec go na patelni – ma zrobić się chrupiący z dwóch stron. Grzanki zdjąć z patelni i odłożyć na talerz.

2

Jajka wbić do miseczki, dodać szczyptę soli i pieprzu – dokładnie rozbełtać widelcem.

3

Na patelni rozpuścić pozostałe masło (rozprowadzić je równomiernie), zmniejszyć ogień, a następnie wlać jajka.

4

Nic nie mieszać, omlet ma się powoli ścinać, na jajka położyć porwaną szynkę i całość posypać startym serem.

5

Omlet smażyć około 2 minut – ma być ścięty po bokach, ale na samym środku ma być jeszcze wilgotny.

6

Ważne by omlet z zewnątrz nie zrobił się brązowy – to psuje smak.

7

Kiedy jajka będą już dobrze ścięte, należy delikatnie zrolować omlet na patelni i gotowy przenieść na deskę, przekroić na pół i na każdej grzance położyć jedną porcję – całość można doprawić dżemem chili (polecam). 

8

Smacznego!

Notatki

Inspiracja – Jamie Oliver (Jamie gotuje po włosku)

omlet
omlet na grzance
omlet na grzance z szynka

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz