Przekąski i dodatki/ Wegetariańskie

Nuggetsy z boczniaków

Nuggetsy z boczniaków są po prostu pyszne – mój syn wcinał je jak szalony, a na koniec na przepisie napisał PYSZNE NA STO PROCENT ha ha 😀 więc to chyba najlepsza rekomendacja 🙂

Przepis nie jest trudny, a smak zaskoczy niejednego mięsożercę – można się pomylić.

Dajcie znać jak Wam smakowało 🙂

Nuggetsy z boczniaków

Drukuj przepis
Porcje: 4-6 Czas przygotowania: 50 minut

Składniki

  • 300 g boczniaków
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 garście tartego parmezanu (starty na małych oczkach)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • szczypta mielonej kolendry (opcjonalnie)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy (nie należy zastępować inną mąką)
  • 1/2 szklanki wody
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka ketchupu, kilka kropli soku z cytryny, sól i pieprz do smaku, sos chili (użyłam srirachy - ilość zależy od tego jak ostry sosik chcecie uzyskać)
  • olej roślinny np. rzepakowy (do smażenia)

Wykonanie

1

Przygotować boczniaki - oczyścić je i pokroić na mniejsze kawałki - powinny być takie na jeden kęs (jeżeli macie małe boczniaki wystarczy pokroić na dwie części, ale jeżeli są duże to proponuję podzielić na 4-5 kawałków).

2

Przygotować dwa głębokie talerze - do jednego wsypać mąkę, pieprz ziołowy, a następnie dodać wodę i sos sojowy - dokładnie wymieszać.

3

Do drugiego talerza wsypać wszystkie składniki panierki - bułkę tartą, parmezan, wszystkie papryki, czosnek, kolendrę (jeżeli dodajecie) oraz sól, wymieszać.

4

Składniki sosu wymieszać w miseczce i w razie konieczności doprawić do smaku solą.

5

Na patelni rozgrzać olej, następnie każdy kawałek boczniaka zanurzyć w płynnej masie z mąki i obtoczyć dokładnie w panierce - smażyć na złoty kolor około 2-3 minuty na stronę (panierka musi być dość mocno rumiana i chrupiąca).

6

Usmażone nuggetsy odłożyć na chwilę na ręcznik papierowy - w ten sposób pozbędziecie się nadmiaru tłuszczu.

7

Zajadać 🙂

Notatki

Inspiracja - Nowa Jadłonomia Marty Dymek

boczniakiboczniaki w panierceboczniaki w panierce z sosem

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz