Dania FIT/ Przekąski i dodatki/ Śniadania

Mutabal – pasta z grillowanego bakłażana

mutabal

Propozycja na wykorzystanie warzywa o pięknym kolorze 🙂 – bakłażan… uwielbiam go w tym wydaniu, no i już wiem, że wolę mutabal – pastę z grillowanego bakłażana, niż babę ganoush 🙂

Dajcie znać jak Wam smakowało 🙂

Mutabal - pasta z grillowanego bakłażana

Drukuj przepis
Porcje: 1 miseczka Czas przygotowania: 20 minut

Składniki

  • 2 małe bakłażany + odrobina oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 łyżeczki tahini
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • do podania: salsa z pomidorów, oliwa z oliwek

Wykonanie

1

Bakłażany umyć, osuszyć i posmarować odrobiną oliwy z oliwek.

2

Włączyć palniki na kuchence i położyć na ogniu bakłażany - piec je około 8-10 minut, w trakcie opalania przewracać je dość często (mają zrobić się zwęglone na całej skórce). Opalone bakłażany położyć na desce do lekkiego przestudzenia, następnie przekroić je na pół i wydrążyć środek.

3

Gotowy miąższ bakłażana przełożyć do malaksera i dodać sok z cytryny, tahinę, oliwę z oliwek, obrane i pokrojone w kawałeczki ząbki czosnku oraz dużą szczyptę soli. Całość zmiksować na aksamitną pastę - spróbować i w razie potrzeby doprawić do smaku solą.

4

Podawać z salsą pomidorową i chlebkami.

mutabal

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz