Dania główne/ Dania z makaronem/ Wegetariańskie

Muszle ze szpinakiem i ricottą

zapiekane muszle ze szpinakiem

Muszle ze szpinakiem i ricottą zapiekane w sosie pomidorowym to super pomysł na przygotowanie obiadu wspólnie z dziećmi – nie ma nic lepszego niż pakowanie farszu w makaronowe muszelki 😀

Polecam – miłego dnia 🙂

Muszle ze szpinakiem i ricottą

Drukuj przepis
Porcje: 5-6 Czas przygotowania: 1,5 godziny

Składniki

  • 200 g makaronu muszle (conchiglioni)
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 g ricotty
  • 30-40 g parmezanu startego na tarce o małych oczkach
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta pieprzu
  • sos pomidorowy:
  • 600-650ml passaty pomidorowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta cukru
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka mascarpone lub śmietany 30%
  • dodatkowo: 3 łyżki tartego parmezanu (można zamienić na mozzarellę)

Wykonanie

1

Szpinak umyć, na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i dodać szpinak (połowę), smażyć chwilę - do momentu, aż liście zwiędną, następnie przełożyć go na durszlak, czynności powtórzyć z drugą porcją szpinaku (tym razem nie dodawać już oliwy).

2

Odsączyć szpinak i posiekać go, następnie przełożyć do miski, do której dodać ricottę, starty parmezan, sól, pieprz i gałkę - całość dokładnie wymieszać i w razie potrzeby doprawić do smaku solą lub pieprzem. Farsz odstawić do lodówki.

3

W garnku zagotować osoloną wodę i ugotować muszle - mają być na pół miękkie (najlepiej gotować go 2/3 czasu wskazanego na opakowaniu).

4

W trakcie gotowania makaronu przygotować sos pomidorowy - ząbek czosnku obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, do garnka wlać oliwę z oliwek i dodać czosnek, przemieszać i wlać całą passatę pomidorową, wymieszać. Kiedy pomidory zaczną się gotować (na małym ogniu) dodać przyprawy: cukier, sól, pieprz i oregano. Sos gotować 4 minuty, następnie wyłączyć ogień i dodać mascarpone/śmietanę - mieszać do momentu połączenia się składników.

5

Spróbować - w razie potrzeby doprawić.

6

Podgotowane muszle odcedzić i przelać zimną wodą.

7

Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C.

8

Na dno naczynia żaroodpornego (20x30 cm) wylać kilka łyżek sosu pomidorowego - ma przykryć dno.

9

Muszle wypełnić farszem szpinakowo-serowym (mają być pełne), następnie gotowe muszle ułożyć na sosie pomidorowym i całość polać pozostałym sosem, na koniec posypać parmezanem/mozzarellą i wstawić do rozgrzanego piekarnika - piec 30 minut.

muszle ze szpinakiem
muszle ze szpinakiem w sosie_
muszle ze szpinakiem w sosie pomidorowym

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz