Desery i ciasta/ Dla dzieci

Mus czekoladowy

Powiem tak – ob艂臋dnie czekoladowy mus bez jajek i 艣mietany 馃憤

Zamiast bia艂ek u偶ywamy wody z ciecierzycy… tak, tak 馃槃 偶eby przypadkiem ciecierzyca si臋 nie zmarnowa艂a, mo偶ecie z niej przygotowa膰 hummus – przepis znajdziecie na stronie – u偶ywaj膮c jednej puszki, nale偶y zmniejszy膰 ilo艣膰 pozosta艂ych sk艂adnik贸w hummusu o po艂ow臋 馃槡

Jego smak jest troch臋 inny ni偶 klasyczny na jajkach i 艣mietance – w tej wersji czu膰 rozpuszczaj膮ce si臋 drobinki czekolady na j臋zyku 馃槏

S艂odkiego popo艂udnia 馃槏

Drukuj przepis
Porcje: 5 s艂oiczk贸w Czas przygotowania: 20 minut (bez ch艂odzenia)

Sk艂adniki

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 160 ml aquafaby (ilo艣膰 z jednej puszki ciecierzycy 400g)
  • 2-3 艂y偶ki cukru pudru
  • szczypta soli
  • do podania: mro偶one maliny, kakao

Wykonanie

1

Czekolad臋 po艂ama膰 na mniejsze kawa艂ki.

2

Nast臋pnie rozpu艣ci膰 j膮 w k膮pieli wodnej: do garnuszka wla膰 oko艂o 2-3 cm wody, zagotowa膰 j膮 i na garnku postawi膰 misk臋 (metalow膮 lub 偶aroodporn膮), wsypa膰 do niej czekolad臋 i miesza膰 do momentu rozpuszczenia.

3

Misk臋 z czekolad膮 odstawi膰 do ostygni臋cia.

4

Do misy miksera wla膰 wod臋 z ciecierzycy, doda膰 s贸l i ubi膰 na sztywno.

5

Kiedy piana b臋dzie ju偶 ubita doda膰 cukier 鈥 po jednej 艂y偶ce, ca艂y czasu ubijaj膮c.

6

Ubija膰 do momentu po艂膮czenia si臋 piany z cukrem pudrem. Wy艂膮czy膰 misker/robot kuchenny i wzi膮膰 szpatu艂k臋 do mieszania 鈥 powoli wlewa膰 rozpuszczon膮 czekolad臋 (ostudzon膮) i delikatnie miesza膰 鈥 tylko do momentu ca艂kowitego po艂膮czenia i uzyskania jednolitego koloru. Nie ukrywam przy tej czynno艣ci przyda si臋 pomocna d艂o艅 do wlewania czekolady 馃槉

7

Gotowy mus czekoladowy delikatnie przek艂adamy do s艂oiczk贸w lub puchark贸w i ch艂odzimy oko艂o 1 godziny.

8

Podawa膰 z owocami, mo偶na r贸wnie偶 opr贸szy膰 kakao.

Mus czekoladowy

Mo偶e Ci臋 tak偶e zainteresowa膰

Brak komentarzy

Odpowiedz