Dania FIT/ Przekąski i dodatki

Młoda kapusta z koperkiem

Koniecznie kupcie główkę kapusty i wypróbujcie dzisiejszy przepis na młodą kapustę z koperkiem, która w ciepłe dni może być samodzielnym i lekkim daniem – jest lekko chrupiąca, orzeźwiająca od soku z cytryny i mocno koperkowa – pychota 😀

Jej przygotowanie zajmuje chwilę, a smak jest wspaniały 🙂

Smacznego dnia!

Młoda kapusta z koperkiem

Drukuj przepis
Porcje: 4 Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 mały pęczek koperku
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie

1

Kapustę umyć i pokroić na 4 części, a następnie każdą z nich poszatkować dość drobno.

2

Koperek umyć i drobno posiekać.

3

Cebulę pokroić w kostkę.

4

Na dnie garnka rozgrzać olej i jedną łyżkę masła. Dodać cebulę i smażyć około 4-5 minut.

5

Następnie dodać poszatkowaną kapustę, bulion warzywny, połowę soku z cytryny, szczyptę soli i pieprzu. Całość należy dusić do porządanej miękkości - u mnie zajęło to około 5 minut (lubimy chrupiącą kapustę).

6

W tym czasie przygotować zasmażkę - na małej patelni rozpuścić łyżkę masła i dodać łyżkę mąki, zasmażmę należy cały czas mieszać - kiedy stanie się lekko brązowa wyłączyć gaz i dodać ją do uduszonej kapusty.

7

Młodą kapustę dokładnie wymieszać, dodać posiekany koperek i doprawić do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i solą.

młoda kapusta z koperkiem

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz