Dla dzieci/ Napoje

Mleko kokosowe

mleko kokosowe

Domowe mleko kokosowe – szybkie, łatwe i pyszne, co tu dużo pisać 🙂

Polecam „dojenie” wiórków kokosowych i nie tylko – możecie również zrobić mleko z orzechów, jeżeli macie ochotę na inną wersję dajcie znać.

Mleko kokosowe

Drukuj przepis
Porcje: 1 butelka Czas przygotowania: 15 minut + czas na namoczenie

Składniki

  • 300 g wiórków kokosowych (najlepiej ekologicznych)
  • 1,2 l wody niegazowanej
  • dodatkowo: sitko, gaza

Wykonanie

1

Wiórki kokosowe zalać wodą i pozostawić do namoczenia na całą noc.

2

Następnego dnia przełożyć połowę masy wiórkowej (razem z płynem) do bledera i blendować około 5 minut.

3

W czasie blendowania na misce ustawić sitko i wyłożyć je gazą.

4

Na przygotowane sito wylać pierwszą partię zblendowanych wiórek, dokładnie wycisnąć całe mleko i czynność blendowania oraz wyciskania powtórzyć z drugą częścią masy.

5

Gotowe mleko przelać do butelki, przechowywać w lodówce maksymalnie 3-4 dni.

Notatki

Z pulpy, która zostaje po wyciśnięciu mleka możecie przygotować ciasteczka kokosowe, dodać do granoli, wysuszyć i dodać do pralin czekoladowo-kokosowych - możecie śmiało wykorzystać taką kokosową pulpę do wielu dań.

mleko kokosowe

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz