Przekąski i dodatki

Masło z pieczonym czosnkiem

masło czosnkowe

Dziś pomysł na przygotowanie masła w ciekawy i smaczny sposób – masło z pieczonym czosnkiem idealnie będzie pasowało do grzanek, zapiekanej i kanapek 🙂

Smacznego 🙂

Masło z pieczonym czosnkiem

Drukuj przepis
Porcje: 1 miseczka Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 1 główka czosnku
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • do pieczenia czosnku: 1 łyżka oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu

Wykonanie

1

Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.

2

Na blachę do pieczenia położyć kawałek papieru do pieczenia.

3

Główkę czosnku przekroić na pół (nie obierać) i ułożyć czosnek (rozcięciem do góry) na papierze - posolić, popieprzyć i skropić oliwą.

4

Piecz około 20 minut. Upieczony czosnek przestudzić.

5

Masło przełożyć do miseczki, dodać sól, tymianek i wycisnąć do niego cały czosnek - naciskać na łupinki i ząbki same będą wyskakiwały 🙂

6

Całość przemieszać i schłodzić w lodówce.

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz