Dla dzieci/ Przekąski i dodatki/ Śniadania

Marmolada pomarańczowa

kanapka z konfitura pomarańczowa

No dziś to mam dla Was mega fajny przepis – marmolada pomarańczowa, jest gęsta, słodka i bardzo pomarańczowa 😀

Na toście z masłem smakuje wybornie!

Polecam 🙂

Marmolada pomarańczowa

Drukuj przepis
Porcje: 5-6 średnich słoiczków Czas przygotowania: 4 godziny

Składniki

  • 5-6 pomarańczy (około 1 kilograma – może być odrobinę więcej)
  • 3 l wody
  • sok z 2 cytryn
  • 1,3 kg cukru białego
  • łyżka masła
  • 5-6 średniej wielkości słoiczków
  • dodatkowo: kawałek gazy i durszlak

Wykonanie

1

Pomarańcze umyć pod bieżącą wodą, a następnie sparzyć wrzątkiem.

2

Do garnka wlać wodę, następnie włożyć do niej pomarańcze i przykryć je talerzykiem – docisnąć, ma to zapobiegać unoszeniu się pomarańczy powyżej poziomu wody podczas gotowania. Przykryć garnek i gotować pomarańcze na średnim ogniu przez 1,5 godziny.

3

Kiedy pomarańcze będą już bardzo miękkie wyjąć je z wody i przekroić na pół – pozostawić żeby lekko przestygły.

4

W tym czasie przygotować resztę – wodę z gotowania pomarańczy przecedzić do drugiego garna (w którym będziecie gotować marmoladę), dodać do niej cukier oraz sok z cytryny i postawić na średnim ogniu.

5

Przygotować sitko (wyłożone gazą) i przekładać na nie wydrążony miąższ z pomarańczy, kiedy cały miąższ będzie już na gazie należy zawinąć ją u góry i wycisnąć cały pozostały sok. Przecedzony sok z miąższu dolać do garna. Pozostałość wyrzucić.

6

Skórkę pomarańczową z 4 pomarańczy pokroić w cienkie paseczki (długość około 4-5 cm) i wrzucić do gotującej się marmolady.

7

Pozostałą skórkę możecie wykorzystać do deserów, owsianki lub jogurtu 🙂 chyba, że wolicie jeżeli w marmoladzie jest sporo skórki to należy skroić całą do garnka.

8

W tym czasie do zamrażalnika włożyć talerzyk.

9

Marmolada musi się gotować około 30-40 minut, w trakcie gotowania dodać do niej łyżkę masła – dzięki temu podczas gotowania nie będzie się pienić.

10

Po upływie ww. czasu sprawdzić, czy marmolada jest już gotowa – należy wyjąć talerzyk z zamrażalnika i wlać na niego pół łyżeczki marmolady, następnie przechylić talerzyk (marmolada ma po nim spłynąć) i przeciągnąć po niej palcem – jeżeli gęstnieje i się marszczy jest gotowa 🙂

11

Gotową marmoladę wlać do wyparzonych słoiczków i odwrócić do góry dnem, żeby ostygły.

12

Smacznego!

Notatki

Przepis: Paul West (River Cottage Australia) – zmodyfikowany

konfitura pomarańczowa

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz