Dania główne/ Dania z makaronem/ Wegetariańskie

Makaron ze szpinakiem, pomidorami i gorgonzolą

Makaron ze szpinakiem, pomidorami i gorgonzolą – idealny pomysł na szybki i smaczny obiad.

Sos jest aksamitny i wyrazisty w smaku, do tego przepisu idealnie pasuje makaron pełnoziarnisty, ponieważ sos jest konkretny w smaku i nie ginie przy wyrazistym makaronie.

Smacznego dnia 🙂

Makaron ze szpinakiem, pomidorami i gorgonzolą

Drukuj przepis
Porcje: 3 Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 150-200 g makaronu pełnoziarnistego
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku starty na tarce o małych oczkach
  • 6 pomidorów suszonych z zalewy
  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • 100 g gorgonzoli
  • 1-2 łyżki śmietany 30% (lub jedna łyżka mascarpone) – opcjonalnie
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka startego parmezanu (opcjonalnie)

Wykonanie

1

Makaron ugotować al dente (pozostawić kilka łyżek wody z gotującego się makaronu).

2

Szpinak umyć i osuszyć.

3

Na patelni rozgrzać olej z pomidorów suszonych, dodać starty czosnek i szpinak (jeżeli używacie szpinaku baby nie musicie go siekać, ale jeżeli są to duże liście należy je niedbale pokroić).

4

Smażyć chwilę do momentu aż szpinak „zwiędnie”, następnie dodać pokrojone w paseczki suszone pomidory i ser gorgonzola. Całość wymieszać.

5

W tym momencie dodajemy śmietanę (lub mascarpone) i mieszamy. Jeżeli nie dodajemy tego składnika możemy dodać 3-4 łyżki wody z makaronu żeby zrobiło się nam więcej sosu.

6

Gdy ser się rozpuści zdjąć patelnię z ognia i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

7

Wymieszać z ugotowanym makaronem.

8

Można posypać tartym parmezanem.

makaron ze szpinakiem

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz