Dania główne/ Dania z makaronem/ Wegetariańskie

Makaron ze szparagami i cukinią

Szparagi w kolejnym wydaniu – z uwagi na to, że kocham makarony dziś w takiej odsłonie 🙂

To danie polecam Wam głównie dlatego, że jest lekkie i delikatne, szparagi w nim nie giną, a kremowy sos świetnie się tu sprawdza.

Nie bójcie się dodatku sera koziego – w tej propozycji tylko „podkręca” smak 🙂

Dajcie znać jak Wam smakowało.

Makaron ze szparagami i cukinią

Drukuj przepis
Porcje: 3 Czas przygotowania: 30 min

Składniki

  • 200 g makaronu np. spaghetti
  • 1 pęczek szparagów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ cukinii
  • 1 łyżka serka koziego (śmietankowego) – można zastąpić np. mascarpone
  • 100 ml śmietany 18%
  • 2 żółtka (białka proponuję zamrozić – będą na bezę)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka startego sera grana padano – można zastąpić parmezanem
  • 3 łyżki wody z gotującego się makaronu

Wykonanie

1

Zagotować wodę na makaron.

2

W tym czasie przygotować szparagi – odłamać zdrewniałe końcówki, odciąć główki i odłożyć na bok, a pozostałą część pokroić na około 3 cm kawałki. Tak przygotowane szparagi wrzucić do gotującej się wody na makaron na około 3 min. Wyjąć na talerz.

3

Zagotować makaron wg instrukcji na opakowaniu.

4

W kubku wymieszać składniki sosu – serek kozi, śmietanę, żółtka, sól, pieprz, tarty ser i wodę.

5

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć cukinię. Dodać wcześniej podgotowane szparagi i delikatnie posolić. Smażyć około 3-5 min. aż cukinia lekko się zrumieni.

6

Do tak podsmażonych warzyw dodać ugotowany makaron. Zmniejszyć ogień do minimum.

7

Dodać wcześniej odłożone główki szparagów i całość polać sosem śmietanowo – serowym, dokładnie wymieszać i delikatnie podgrzać całość. Zdjąć z palnika.

8

Smacznego 🙂

warzywa do obiadumakaron z cukinią i szparagamimakaron ze szparagami

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz