Dania główne/ Dania z makaronem/ Wegetariańskie

Makaron z ricottą i pomidorami

makaron z pomidorami i ricottą

Kolejna propozycja na przygotowanie klusek – wpisuję ją do kategorii „Dania z makaronem„, w której jest już bardzo dużo przepisów 🙂

Tak bardzo kochacie pasty, że musiałam je umieścić w oddzielnej kategorii 😀

Dziś makaron z ricottą i pomidorami – lekkie i szybkie w przygotowaniu danie, smacznego.

Makaron z ricottą i pomidorami

Drukuj przepis
Porcje: 3 Czas przygotowania: 20 minut

Składniki

  • 220-250 g makaronu (użyjcie ulubionego)
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka krojonych pomidorów (dobrej jakości - wtedy macie pewność, że będą słodkie i pyszne)
  • szczypta cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • duża szczypta pieprzu
  • 1/2 szklanki startego parmezanu (jeżeli macie użyjcie grana padano)
  • 120 g ricotty
  • do podania: listki bazylii i parmezan (obieraczką do warzyw zrobić z niego płatki)

Wykonanie

1

Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. W trakcie gotowania odlać pół szklanki wody z makaronu - odstawić (może się przydać do rozwadniania sosu).

2

Szalotkę i czosnek obrać - cebulkę posiekać w kostkę, a czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach.

3

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek - dodać cebulę i smażyć 2-3 minuty, dodać czosnek wymieszać i od razu dodać pokrojone pomidory.

4

Wymieszać dokładnie sos i dodać sól, pieprz, cukier - gotować 2-3 minuty.

5

Do sosu dodać ricottę oraz parmezan i pononie gotować 2-3 minuty.

6

Spróbować i doprawić w razie potrzeby.

7

Ugotowany makaron umieścić w garnku i dodać 1/4 sosu, dokładnie wymieszać makaron.

8

Wyłożyć makaron na talerze i polać pozostałym sosem.

9

Ozdobić listkami bazylii i parmezanem.

makaron z pomidorami i ricottą

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz