Dania główne/ Ryby i owoce morza

Makaron z łososiem

Kluski z łososiem i świeżo siekanym koperkiem polecają się na obiad 🙂

Nie dość, że szybko się go robi to jeszcze jest pyszny 😊

Jeżeli akurat nie macie mascarpone użyjcie tłustej śmietany (3 łyżki)😎

Miłego popołudnia!

Makaron z łososiem

Drukuj przepis
Porcje: 3 Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 200 g makaronu tagliatelle
  • 2 łyżki mascarpone
  • 1/2 szklanki ciepłego bulionu
  • 1/2 szklanki wody z gotującego się makaronu
  • 200 g wędzonego łososia (polecam ekologicznego)
  • 1 mała cebula cukrowa (jeżeli nie macie użyjcie pół zwykłej)
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sok z cytryny - ilość wg uznania
  • sól, czarny pieprz do smaku

Wykonanie

1

Cebulę posiekać w kostkę.

2

Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu - pamiętać o odlaniu 1/2 szklanki wody.

3

Na patelni rozpuścić masło, dodać oliwę z oliwek i zeszklić cebulę - potrwa to 3-4 minuty.

4

W kubku wymieszać bulion z mascarpone.

5

Do podsmażonej cebuli dodać łososia i wymieszać (jeżeli używacie łososia w plastrach należy go rozdrobnić łyżką na patelni, a jeżeli używacie łososia w kawałku należy go pokroić w mniejsze kawałeczki przed dodaniem na patelnię).

6

Kolej na bulion - wlać go na patelnię i doprowadzić sos do wrzenia, po czym dorzucić koperek, wymieszać i dodać ugotowany makaron.

7

Całość dokładnie wymieszać i w razie potrzeby dodać odrobię wody z makaronu. Wyłączyć ogień.

8

Na koniec gotowe danie skropić sokiem z cytryny, dodać pieprz oraz odrobinę soli - wymieszać i spróbować, w razie potrzeby dodać jeszcze soku z cytryny, soli lub pieprzu.

9

Zajadać ciepłe 🙂

Notatki

* danie specjalnie solimy na samym końcu, ponieważ czasem łosoś potrafi być dość słony i wtedy mamy pewność, że nie przesolimy pasty 🙂

 

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz