Dania główne/ Dania z makaronem/ Mięsne

Makaron z kurczakiem, gorgonzolą i orzechami

makaron z kurczakiem i serem

Makaron z kurczakiem, gorgonzolą i orzechami – obiadowe danie, które zadowoli miłośników serowych sosów 🙂

Polecam.

Makaron z kurczakiem, gorgonzolą i orzechami

Drukuj przepis
Porcje: 4 Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 300 g makaronu tagliatelle
  • 1/2 cebuli
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 podwójna pierś z kurczaka (około 400g)
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 100 g gorgonzoli
  • 70 g posiekanych orzechów włoskich
  • sól, pieprz
  • do podania: posiekana natka pietruszki

Wykonanie

1

Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.

2

Mięso umyć, oczyścić, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę - na koniec oprószyć solą i pieprzem.

3

Seler naciowy umyć, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w cieniutkie plasterki.

4

Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

5

W miseczce wymieszać bulion ze śmietaną.

6

Na patelni rozpuścić masło, dodać cebulę oraz seler naciowy - smażyć 4 minuty.

7

Dodać pokrojone mięso i smażyć kolejne 4 minuty (zamieszać kilka razy w trakcie smażenia).

8

Podmsażone mięso zalać bulionem ze śmietaną, dodać posiekane orzechy oraz porwany na kawałeczki ser - całość gotować tak długo, aż cały ser się rozpuści i powstanie kremowy sos.

9

Wyłączyć ogień i doprawić sos solą i pieprzem.

10

Następnie wymieszać ugotowany makaron z sosem i zajadać ciepłe 🙂

makaron z kurczakiem i serem

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz