Dania główne/ Wegetariańskie

Makaron z dynią

Makaron z dynią to idealny sposób na wykorzystanie puree z dyni, polecam gorąco 🙂

Makaron z dynią

Drukuj przepis
Porcje: 4 Czas przygotowania: 30 minut (bez pieczenia dyni)

Składniki

  • 250 g makaronu np. świderki
  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • 350 g upieczonej dyni (w kawałkach)
  • 100 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g startego parmezanu (na tarce o małych oczkach)
  • 1/2 szklanki wody z gotującego się makaronu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy

Wykonanie

1

Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu (w trakcie gotowania odlać pół szklanki wody i odstawić na później).

2

Upieczoną dynię obrać ze skóry i pokroić w kostkę (nie za małą).

3

W miseczce wymieszać składniki sosu - mascarpone, śmietanę, puree z dyni, starty parmezan, kurkumę, sól i pieprz oraz wodę z makaronu - całośc dokładnie rozmieszać.

4

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć dynię - ma być złocista z każdej strony. Kiedy dynia będzie już gotowa wyłączyć ogien i pozostawić ją na patelni.

5

Ugotowany makaron przełożyć do garnka (w którym się gotował), następnie włączyć pod nim minimalny ogień i dodać do makaronu cały sos, wymieszać, dodać podsmażone kawałki dyni i ponownie wymieszać, sos ma zrobić się kremowy od temperatury.

6

Wyłączyć ogień i spróbować, w razie potrzeby dodać odrobinę soli i pieprzu.

7

Podawać gorące 🙂

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz