Dania główne/ Dania z makaronem/ Wegetariańskie

Makaron z bułką tartą

makaron z bułka tarta

Ja wiem, że może to brzmieć skromnie – makaron z bułką tartą… ale spróbujcie, a zrozumiecie o czym piszę 😀 ten przepis jest mega – szybki, pyszny, aromatyczny i sycący 🙂

Miłego dnia!

Makaron z bułką tartą

Drukuj przepis
Porcje: 3 Czas przygotowania: 25 minut

Składniki

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 kromki czerstwego chleba lub jedna czerstwa bułka
  • 1/3 łyżeczki płatków papryczki chili (jeżeli nie macie może być ostra papryka lub kawałek świeżego chili)
  • 5 cm kawałek świeżego chrzanu (nie ze słoika)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka świeżego tymianku
  • 8 suszonych pomidorów (suchych - nie z oliwy)
  • sól do smaku
  • do podania: tarty parmezan (opcjonalnie), oliwa z oliwek

Wykonanie

1

Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie - w trakcie gotowania odlać pół szklanki wody i pozostawić na później.

2

W trakcie gotowania makaronu przygotować pozostałe składniki.

3

Chleb porwać na mniejsze kawałki i przełożyć do malaksera, następnie zmielić na okruszki (powstanie około 1 szklanki tartej "bułki").

4

Chrzan obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, czosnek obrać i pokroić w cieniutkie plasterki, oberwać listki z gałązek tymianku, pomidory pokroić w cieniutkie paseczki.

5

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać do niej okruszki z chleba, starty chrzan i papryczkę chili - smażyć około 5 minut, okruszki mają zrobić się chrupiące.

6

Gotową posypkę przełożyć do miseczki i odstawić.

7

Na tej samej patelni rozgrzać kolejne 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać czosnek, pomidory i listki tymianku - całość przemieszać kilka razy i wrzucić na patelnię ugotowany makaron, dokładnie wymieszać i doprawić całość dużą szczyptą soli, ponownie wymieszać. W tym momencie możecie do makaronu wlać odstawioną wcześniej wodę, ale tylko jeżeli uważacie że makaron jest bardzo suchy.

8

Makaron wyłożyć na talerze i posypać obficie chrupiącą posypką, polać oliwą z oliwek i zajadać 🙂

9

Smacznego!

Notatki

Przepis z książki Jamiego Olivera “Jamie gotuje po włosku”

składniki makaronu z bułka
makaron z bułka tarta

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz