Dania główne/ Ryby i owoce morza

Makaron z tuńczykiem i pomidorami

Ten makaron uwielbia cała nasza rodzinka 😉 szybki, lekki i sycący – takich obiadów nam trzeba w tygodniu, kiedy siły na gotowanie jest znacznie mniej.

Dodatek domowego pesto z suszonych pomidorów jest bardzo ważny – to właśnie pesto powoduje, że sos jest tak pyszny 🙂

Mam nadzieję, że Wam zasmakuje 🙂

Makaron z tuńczykiem i pomidorami

Drukuj przepis
Porcje: 3 Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • 200 g makaronu
  • 1 puszka pomidorów (lepiej kupować te w całości i rozgniatać przed wrzuceniem - krojone zawsze są trochę gorszej jakości)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • pesto z suszonych pomidorów:
  • 1 łyżka orzeszków piniowych (uprażonych)
  • 6 pomidorów suszonych z zalewy
  • 2 łyżki oliwy z pomidorów suszonych
  • 3 łyżki pomidorów z puszki (tych których użyjecie do sosu)
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 garść bazylii
  • 2 łyżki parmezanu startego na tarce o małych oczkach
  • *z podanych składników przygotujcie 3-4 łyżki pesto, jeżeli akurat nie macie ochoty przygotowywać go w domu użyjcie gotowego 😉
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie

1

Najpierw przygotować pesto - wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i dokładnie zblendować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

2

Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.

3

Cebulę posiekać w małą kosteczkę.

4

Odcedzić tuńczyka.

5

Rozgrzać patelnię, wlać na nią olej i podsmażyć cebulę - ma się zeszklić, ale nie zrumienić.

6

Następnie do cebuli dodać tuńczyka i przygotowane wcześniej pesto z suszonych pomidorów, wymieszać.

7

Po chwili dodać puszkę pomidorów, całość wymieszać.

8

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

9

Do sosu na patelni dodać ugotowany makaron, delikatnie wymieszać i posypać posiekaną natką pietruszki.

10

Podawać i zajadać 🙂

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz