Dania FIT/ Dania główne/ Dania z makaronem/ Wegetariańskie

Makaron soba z chrupiącym tofu

Zdecydowanie lubimy takie smaki, więc dziś kolejna propozycja z cyklu kuchnia azjatycka 🙂

Makaron soba z pysznym smażonym tofu w sosie teriyaki – świetna propozycja na lunch do pracy lub kolację.

Bardzo zasmakował nam ten makaron – w kryzysowych warunkach potrafimy zjeść samą sobę z odrobiną oleju sezamowego i soli – pycha 🙂

Oczywiście jeżeli akurat nie macie tego makaronu możecie zastąpić go innym np. chow mein.

Makaron soba z chrupiącym tofu

Drukuj przepis
Porcje: 3 Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 200 g makaronu soba
  • 1 kostka tofu (najlepiej, żeby nie było bardzo miękkie - nadmiar wody należy odsączyć przed smażeniem, u mnie było to akurat tofu wędzone, ale danie jeszcze lepiej smakuje z naturalnym 🙂 )
  • sos do makaronu:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki srirachy
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu teriyaki
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • sos do tofu:
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 4 łyżki sosu teriyaki
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1/2 łyżeczki srirachy
  • do podania: posiekana dymka, ziarna sezamu

Wykonanie

1

W miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu do makaronu.

2

W kolejnej miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu do tofu. Odstawić na bok.

3

Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.

4

Tofu odsączyć z nadmiaru wody np. ręcznikami papierowymi, następnie pokroić w plastry grubości około 1-1,5 cm.

5

Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć plastry tofu z obu stron na złoty kolor - około 2 minuty z każdej strony. Tak obsmażony ser zdjąć z patelni i wylać nadmiar tłuszczu. Patelnię postawić ponownie na ogniu i ułożyć na niej plastry podsmażonego sera. Każdy plaster należy polać wcześniej przygotowanym sosem do tofu i kilka razy obrócić ser - tak żeby pokrył się sosem z każdej strony. Obsmażony ser zdjąć z patelni i pokroić w kostkę.

6

Na patelnię po smażeniu wrzucić ugotowany makaron, polać sosem do makaronu, dodać tofu pokrojone w kostkę i delikatnie wymieszać. Wyłączyć ogień.

7

Przed podaniem posypać obficie szczypiorkiem i sezamem (można skropić sokiem z cytryny).

8

Smacznego!

smażone tofumakaron soba z tofu

 

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz