Dania FIT/ Dania główne/ Mięsne

Makaron ryżowy ze smażoną wołowiną i fasolką szparagową

Dziś podzielę się z Wami przepisem na makaron ryżowy ze smażoną wołowiną i fasolką szparagową – sycące i świetnie wyglądające danie.

Oczywiście możecie eksperymentować ze składnikami – zamiast wołowiny możecie użyć polędwiczki wieprzowej, warzywa również możecie zmieniać tak jak lubicie 🙂

Smakuje wspaniale zarówno na ciepło jak i na zimno.

Smacznego!

Makaron ryżowy ze smażoną wołowiną i fasolką szparagową

Drukuj przepis
Porcje: 3 Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 150 g makaronu ryżowego
  • 150 g wołowiny np. ligawy
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżka sosu balsamicznego - jest gęsty i delikatniejszy niż ocet balsamiczny
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki srirachy
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 2 cm kawałek imbiru - obrany i starty na tarce o małych oczkach
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1/2 łyżeczki płynnego miodu
  • 100 g fasolki szparagowej (użyłam mrożonej)
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie

1

Wołowinę umyć i pokroić w bardzo cieniutkie plastry. Następnie każdy kawałek mięsa delikatnie popieprzyć.

2

Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć plastry wołowiny - około 1-2 minut na każdą stronę.

3

Kiedy mięso będzie już podsmażone polać je sosem balsamicznym i kilka razy obrócić na patelni - tak żeby każda strona była pokryta sosem. Wyłączyć ogień i przełożyć mięso na talerzyk - posolić, a następnie pokroić w paseczki. Nie myć patelni 🙂

4

W miseczce wymieszać składniki sosu - sos sojowy, srirachę, ocet ryżowy, imbir, sok z cytryny, olej sezamowy oraz miód.

5

Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu - dosłownie na 3 minuty przed ugotowaniem się makaronu dorzucić do niego fasolkę szparagową (niech gotują się razem).

6

Makaron razem z fasolką odcedzić i przełożyć na patelnię, na której smażyła się wołowina, polać przygotowanym sosem - wymieszać (tak żeby makaron zgarnął cały sok ze smażonej wołowiny jaki pozostał na patelni). Następnie dodać pokrojone mięso, wymieszać.

7

Całość posypać sezamem.

8

Można zajadać 🙂

smażona wołowinamakaron z wołowiną

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz