Dania główne/ Dania z makaronem/ Wegetariańskie

Makaron z cukinią, pomidorkami i rozmarynem

Pogoda ostatnio nas nie rozpieszcza, cały czas zastanawiam się gdzie schowało się to lato 😉

Co prawda słyszałam dziś od Mamy, że od soboty ma być cieplej, ale do tego czasu możecie przygotować sobie swoje lato na talerzu…

Idealnie sprawdzi się do tego makaron z cukinią, pomidorkami i rozmarynem – powiem tak, mój mięsożerca zajadał ze smakiem i poprosił o dokładkę 😀

Jeżeli uda Wam się kupić kolorowe pomidorki to super!!

Czym więcej kolorów na talerzu tym więcej radości w sercu 🙂

Makaron z cukinią, pomidorkami i rozmarynem

Drukuj przepis
Porcje: 3 Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 200 g makaronu (polecam tagliatelle lub pappardelle)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanych listków rozmarynu
  • ½ cukinii
  • ½ cebuli (polecam białą)
  • 1-2 szklanki pomidorków koktajlowych (wg uznania)
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku
  • do podania: parmezan

Wykonanie

1

Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.

2

Cukinię pokroić w plasterki, a następnie na mniejsze kawałki (np. na pół lub na 4 części).

3

Cebulę drobno posiekać.

4

Pomidorki pokroić na pół lub na 4 części (jeżeli są większe).

5

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać posiekaną cebulę i zeszklić. Następnie dodać pokrojoną cukinię, starty czosnek - całość odrobinę posolić. Smażyć około 3 min., uważajcie żeby nie przypalić czosnku.

6

Dodać posiekany rozmaryn i chwilę podsmażyć – do momentu, aż zaczniecie czuć jego wspaniały zapach w całej kuchni. Doprawić solą i pieprzem.

7

Na koniec dorzuć pokrojone pomidorki i masło, wymieszać i zdjąć z ognia.

8

Na patelnię dodać ugotowany makaron, delikatnie wymieszać, posypać startym parmezanem i podawać 🙂

makaron z warzywami

 

 

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz