Przekąski i dodatki

Majonez wegański

Dziś coś dla tych, którzy nie jedzą klasycznego majonezu 🙂 lub dla tych, którzy chcą spróbować innej wersji.

Mam nadzieję, że zakupiliście potrzebne składniki i będziecie objadać się sałatką jarzynową w te święta 😀

Pozdrawiam!

Majonez wegański

Drukuj przepis
Porcje: 400 ml Czas przygotowania: 10 minut

Składniki

  • 1/2 szklanki aquafaby (woda, która pozostaje po odsączeniu ciecierzycy)
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 łyżeczki soli kala namak (czarna sól)
  • 1/2 łyżeczki syropu z agawy lub miodu
  • 1 i 1/2 szklanki oleju roślinnego np. rzepakowego

Wykonanie

1

Wodę z ciecierzycy przelać do kielicha blendera i dodać wszystkie składniki - bez oleju.

2

Blendować (ręcznym blenderem) około 2 minut, następnie dość sporym strumieniem dolewać olej (nie tak jak przy klasycznym majonezie).

3

Całość zacznie bardzo szybko gęstnieć - kilka razy poruszać blenderem "góra-dół" i gotowe 🙂

Notatki

przepis Marty Dymek - Jadłonomia (lekko zmodyfikowany)

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz