Desery i ciasta/ Dla dzieci

Lody cytrynowe

Kolejny pomysł na domowe lody – tym razem wodne lody cytrynowe 🙂

Ich przygotowanie jest bardzo proste – nie potrzebujecie żadnych maszyn, ani nic nie trzeba mieszać w trakcie zamrażania 🙂

Smacznego!

Lody cytrynowe

Drukuj przepis
Porcje: 10 sztuk Czas przygotowania: 20 minut (bez mrożenia)

Składniki

  • 3 cytryny
  • 100-120 g cukru
  • 400 ml wody

Wykonanie

1

Cytryny umyć, a następnie sparzyć. Następnie zetrzeć skórkę z cytryn do garnka (ścieramy tylko żółtą część, bez białej błonki). Kolej na sok z cytryn - wycisną go i wlać do garnka.

2

Do soku i skórki dodać cukier oraz wodę i całość podgrzewać do momentu rozpuszczenia się całego cukru, wyłączyć ogień i wystudzić. Następnie przecedzić cały płyn przez sitko.

3

Pojemniki na lody wypełnić wystudzonym płynem, włożyć patyczki i zamrozić (około 5 godzin).

4

Jeżeli zostanie Wam trochę płynu (mi zostało bo miałam tylko foremki na 6 sztuk lodów) to możecie wlać go do pojemników na lody i dodawać cytrynowe kosteczki do wody lub po prostu rozcięczyć niegazowaną wodą i zrobić pyszną lemoniadę 🙂

cytryny lodylody cytrynowe

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz