Desery i ciasta/ Przekąski i dodatki

Lemon curd

lemon curd

Dziś przepis na pyszny i mocno cytrynowy krem, który będziecie mogli wykorzystywać do Waszych deserów – kruchych tart, babeczek z owocami, czy bezy 🙂

Jeżeli nie lubicie mocno cytrynowych kremów to zapoznajcie się z uwagą w przepisie i zmieńcie trochę proporcję wody i soku.

Lemon curd

Drukuj przepis
Porcje: 600 ml

Składniki

  • 200 g białego cukru
  • 200 ml soku z cytryny (lub 150 ml soku z cytryny i 50 ml wody – jeżeli wolicie mniej kwaśny krem)
  • 3 żółtka
  • 3 jajka
  • 180 g miękkiego masła

Wykonanie

1

Do garnka wsypać cukier, dodać sok z cytryny i pogrzać do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z ognia i odstawić na bok.

2

Przygotować kąpiel wodną – włączyć średni ogień, postawić na nim garnek z odrobiną wody (4-5 cm), następnie postawić na nim miskę i wbić do niej jajka oraz dodać żółtka – dokładnie je wymieszać rózgą lub mieszadłem do ubijania piany. Masa jajeczna ma być jednolita.

3

Cały czas mieszać masę jajeczną i powoli wlewać do niej sok z cytryny, kiedy wlejecie już cały sok nadal mieszać – masa ma zgęstnieć, potrwa to około 8 minut.

4

Mieszać należy dość delikatnie, żeby nasz krem za bardzo się nie pienił – kończymy mieszanie jak krem będzie miał konsystencję świeżo zrobionego budyniu.

5

Zdjąć miskę z garnka i dodać masło, mieszać do momentu rozpuszczenia się masła.

6

Gotowy krem schłodzić i przechowywać w lodówce.

tarta z kremem cytrynowym

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz