Dania FIT/ Dania główne/ Wegetariańskie

Leczo

Nadszedł czas na leczo – to właśnie teraz jest najlepszy moment na jego przygotowanie. Na bazarach możecie kupić cukinie w różnych kolorach, słodkie i soczyste papryki, a smak pomidorów … szkoda mi to pisać, ale już niedługo nie będzie taki sam 🙁 Więc korzystajcie z tych chwil i wcinajcie te wspaniałe warzywa właśnie teraz, kiedy smakują najlepiej.

Dziś wersja warzywna tego dania, ale jeżeli nie wyobrażacie sobie lecza bez mięsa – nic straconego możecie tak jak moi mięsożercy wcianać je z podsmażoną na patelni kiełbaską pokrojoną w plasterki 🙂

Smacznego!

Leczo

Drukuj przepis
Porcje: 4-5 Czas przygotowania: 50 minut

Składniki

  • 2 cebule cukrowe
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 papryki (użyłam kolorowych)
  • 1 cukinia (użyłam żółtej)
  • ½ bakłażana
  • 500 ml passaty pomidorowej (lub 5 pomidorów obranych ze skóry i pokrojonych w dużą kostkę)
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie

1

Przygotować warzywa – cebulę pokroić w grubą kostkę, papryki umyć i oczyścić z gniazd nasiennych, a następnie pokroić w grubą kostkę, cukinię i bakłażana umyć i również pokroić w grubą kostkę. Czosnek zetrzeć lub przecisnąć przez praskę.

2

W dość dużym garnku rozgrzać masło i olej, wrzucić cebulę i smażyć około 4 min. W trakcie smażenia cebulę posolić i dodać oregano.

3

Do podsmażonej cebuli dodać czosnek, cukinię, bakłażana oraz paprykę. Całość wymieszać i smażyć kilka minut.

4

Dodać passatę pomidorową i bulion oraz wszystkie przyprawy - gotować około 25 min.

5

Około 10 min. przed końcem gotowania dodać całą gałązkę rozmarynu, wymieszać. Rozmaryn wyjąć z garnka po ugotowaniu lecza.

6

Podawać np. z pajdą chleba 🙂

leczo

 

 

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz