Lasagne z dynią – pyszna i zaskakująca potrawa, która zasmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za dynią 🙂
Dodatek chrupiących pestek i kilku rodzajów sera powoduje, że nie można zatrzymać się na jednym małym kawałku – lasagne w tym wydaniu na stałe wpisuje się w zestaw naszych ulubionych dań 🙂
Smacznego dnia!
Puree z dyni wymieszać z tartym parmezanem, szczyptą gałki muszkatołowej, dużą szczyptą soli oraz odrobiną pieprzu – odstawić na bok. Szpinak umyć i osuszyć – jeżeli używacie małych listków nie trzeba go siekać, ale jeżeli macie dość spore liście należy je z grubsza posiekać. Czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać czosnek oraz szpinak i blanszować chwilę – liście mają zwiędnąć, następnie wyłączyć ogień i odsączyć z nadmiaru wody jaki został na patelni (np. zlać płyn do zlewu lub wyłożyć szpinak na 2 minuty na sitko). Do osączonego szpinaku dodać pokruszoną fetę i wymieszać, na koniec dodać pieprz, szczyptę gałki i w miarę potrzeby sól do smaku. Gotowy szpinak odłożyć na bok. Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach – odstawić na bok. W małym garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i smażyć 2 minuty, zasmażka ma zrobić się złocista, następnie wlać mleko i energicznie mieszać np. rózgą, do momentu zgęstnienia sosu beszamelowego. Kiedy sos będzie gęsty wyłączyć ogień i dodać szczyptę pieprzu, cheddar oraz szczyptę gałki muszkatołowej – wymieszać i spróbować, w razie potrzeby dodać soli i pieprzu. Przygotować naczynie żaroodporne (30 x 20cm) i rozgrzać piekarnik do temp. 190°C. Na dnie naczynia rozsmarować 2 łyżki sosu beszamelowego, ułożyć pierwszą warstwę makaronu (świeżego albo suchego). Na makaron wyłożyć około 4-5 łyżek dyni, rozsmarować i rozłożyć 2 łyżki szpinaku (w miarę równo – ale spokojnie, szpinak nie ma zakryć dyni – ma być gdzie nie gdzie 🙂 ). Następnie rozsmarować 2-3 łyżki beszamelu, posypać garstką uprażonych pestek dyni i tartą mozzarellą – i tak samo postąpić w przypadku kolejnej warstwy – makaron, dynia, szpinak, beszamel, pestki dyni, mozzarella. Z podanej ilości składników powinny wyjść 4 warstwy – ostatnią warstwę przykryć makaronem i na makaron wylać cały pozostały beszamelem - rozsmarować go łyżką, zrobić kilka kleksów z puree z dyni i posypać pestkami. Piec 35 minut, zajadać po 10-15 minutach od wyjęcia z piekarnika. puree z dyni: dynię pokroić na kawałki, pozbyć się gniazd z pestkami i piec 50-60 minut w temp. 190°C. Po upieczeniu obrać dynię ze skórki i zblendować – gotowe 🙂 Składniki
Wykonanie
Notatki
Brak komentarzy