Dania główne/ Wegetariańskie

Lasagne z dynią

Lasagne z dynią – pyszna i zaskakująca potrawa, która zasmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za dynią 🙂

Dodatek chrupiących pestek i kilku rodzajów sera powoduje, że nie można zatrzymać się na jednym małym kawałku – lasagne w tym wydaniu na stałe wpisuje się w zestaw naszych ulubionych dań 🙂

Smacznego dnia!

Lasagne z dynią

Drukuj przepis
Porcje: 8-10 Czas przygotowania: 2 godziny

Składniki

  • 300 g płatów lasagne długości około 25 cm (świeżych) lub 12-15 gotowych płatów (na 4 warstwy)
  • 2 szklanki puree z dyni*
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 3 spore szczypty gałki muszkatołowej
  • 350 g świeżego szpinaku
  • 100 g fety
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • ¾ szklanki uprażonych pestek dyni
  • 150 g mozzarelli (nie z zalewy)
  • beszamel: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 300 ml mleka, sól, pieprz, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, ½ szklanki startego sera cheddar
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie

1

Puree z dyni wymieszać z tartym parmezanem, szczyptą gałki muszkatołowej, dużą szczyptą soli oraz odrobiną pieprzu – odstawić na bok.

2

Szpinak umyć i osuszyć – jeżeli używacie małych listków nie trzeba go siekać, ale jeżeli macie dość spore liście należy je z grubsza posiekać.

3

Czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach.

4

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać czosnek oraz szpinak i blanszować chwilę – liście mają zwiędnąć, następnie wyłączyć ogień i odsączyć z nadmiaru wody jaki został na patelni (np. zlać płyn do zlewu lub wyłożyć szpinak na 2 minuty na sitko).

5

Do osączonego szpinaku dodać pokruszoną fetę i wymieszać, na koniec dodać pieprz, szczyptę gałki i w miarę potrzeby sól do smaku. Gotowy szpinak odłożyć na bok.

6

Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach – odstawić na bok.

7

W małym garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i smażyć 2 minuty, zasmażka ma zrobić się złocista, następnie wlać mleko i energicznie mieszać np. rózgą, do momentu zgęstnienia sosu beszamelowego.

8

Kiedy sos będzie gęsty wyłączyć ogień i dodać szczyptę pieprzu, cheddar oraz szczyptę gałki muszkatołowej – wymieszać i spróbować, w razie potrzeby dodać soli i pieprzu.

9

Przygotować naczynie żaroodporne (30 x 20cm) i rozgrzać piekarnik do temp. 190°C.

10

Na dnie naczynia rozsmarować 2 łyżki sosu beszamelowego, ułożyć pierwszą warstwę makaronu (świeżego albo suchego).

11

Na makaron wyłożyć około 4-5 łyżek dyni, rozsmarować i rozłożyć 2 łyżki szpinaku (w miarę równo – ale spokojnie, szpinak nie ma zakryć dyni – ma być gdzie nie gdzie 🙂 ). Następnie rozsmarować 2-3 łyżki beszamelu, posypać garstką uprażonych pestek dyni i tartą mozzarellą – i tak samo postąpić w przypadku kolejnej warstwy – makaron, dynia, szpinak, beszamel, pestki dyni, mozzarella.

12

Z podanej ilości składników powinny wyjść 4 warstwy – ostatnią warstwę przykryć makaronem i na makaron wylać cały pozostały beszamelem - rozsmarować go łyżką, zrobić kilka kleksów z puree z dyni i posypać pestkami.

13

Piec 35 minut, zajadać po 10-15 minutach od wyjęcia z piekarnika.

Notatki

puree z dyni: dynię pokroić na kawałki, pozbyć się gniazd z pestkami i piec 50-60 minut w temp. 190°C. Po upieczeniu obrać dynię ze skórki i zblendować – gotowe 🙂

składniki na lasagnelasagne z dynialasagne z dynia i szpinakiem i serem

 

 

Może Cię także zainteresować

Brak komentarzy

Odpowiedz