Dania główne/ Dania z makaronem/ Mięsne

Lasagne bolognese

Lasagne bolognese idealnie nadaje się na weekendowy obiad, nie ukrywam pracy trochę przy niej jest (szczególnie jeżeli robi się również makaron), ale zachwyt domowników nad smakiem – bezcenny 🙂

Porcja z poniższego przepisu spokojnie starczy na dwa obiady dla całej rodziny.

Miłego dnia!

Lasagne bolognese

Drukuj przepis
Porcje: 8 Czas przygotowania: 2 godziny

Składniki

  • sos bolognese:
  • ½ kg mięsa wołowego (zmielonego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
  • szczypta cukru
  • sos beszamelowy:
  • 500 ml mleka (2% lub 3,2%) – letniego
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonego pieprzu
  • płaty lasagne (około 12-15 płatów)
  • 400 g sera mozzarelli (startego na tarce o grubych oczkach)

Wykonanie

1

Przygotować warzywa – marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, łodygę selera naciowego przekroić na pół i pokroić w plasterki, czosnek obrać i zetrzeć na tarce.

2

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać marchewkę i seler naciowy, delikatnie posolić i smażyć do miękkości około 7 min. Następnie dodać czosnek, wymieszać i dorzucić zmielone mięso. Całość smażyć około 5 min.

3

Do mięsa z warzywami wlać passatę pomidorową, dodać oregano, sól, pieprz i cukier. Całość wymieszać i gotować około 35-40 min. - od czasu do czasu mieszając.

4

W trakcie gotowania sosu przygotować rózgę do mieszania ?

5

W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i energicznie mieszać, aż do momentu powstania zasmażki (powinna mieć lekko kremowy kolor). Do zasmażki dodać mleko i cały czas mieszać – sos zacznie powoli gęstnieć. Gotować na małym ogniu kilka minut – ciągle mieszając. Zdjąć z palnika i dodać przyprawy – sól, pieprz i gałkę muszkatołową.

6

Piekarnik rozgrzać do 180°C.

7

Na dno naczynia żaroodpornego wylać 1-2 łyżki sosu bolońskiego i delikatnie rozprowadzić po dnie. Następnie wyłożyć dno płatami lasagne, na których rozprowadzić porcję sosu bolońskiego, polać go kilkoma łyżkami sosu beszamelowego i posypać startym serem, przykryć warstwę płatami makaronu i wszystkie czynności powtórzyć – powinno wyjść 5-6 warstw. Kładąc ostatnią warstwę makaronu smarujemy ją tylko beszamelem i sypiemy serem.

8

Piec około 35 min.

9

Jeżeli używacie świeżego makaronu pieczecie 10-15 min. mniej.

10

Smacznego!

domowy makaronlasagne bolognese

Może Cię także zainteresować

2 komentarze

  • Odpowiedz
    Natalia Skóra
    26 lutego 2018 at 11:38

    Uwielbiam lasagne! Szkoda tylko, że jej przygotowanie zajmuje trochę czasu 🙁

    W wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: http://bitasmietanka.blogspot.com/

    Pozdrawiam 😉

    • Odpowiedz
      czuczu
      26 lutego 2018 at 11:58

      Roboty trochę jest, ale obiadek na dwa pyszne obiady dla całej rodzinki – to jest kuszące ? zapewne odwiedzę Twoja stronę, dziękuję za komentarz ?

    Odpowiedz